При пациенти със сериозни наранявания точният момент за лечение или операция може да е въпрос на живот и смърт. Какво би било, ако хирурзите биха могли да сложат пациента на пауза? Това би им дало изключително скъпо допълнително време за лечение на раните. Поставянето на хора в летаргия (susupended animation) е част от много sci-fi филми, но дали наистина работи? Министерството по храните и лекарствата (FDA) в САЩ е одобрило малко изследване, което ще позволи на хирурзите от UPMC Presbyterian Hospital в Pittsburgh да опитат да поставят в летаргия пациенти. Това ще се случи към края на този месец.

В холивудските филми летаргията представлява поставяне на хора в камера, която ги замразява изцяло или частично, за да могат да бъдат запазени за по-дълго, когато вече ще има лек за болестта им. Във научнофантастичните филми съществува също и вариантът хибернация, където хората се поставят в един вид дълбок сън, за да могат да пътуват в космоса дълго време, без да има нужда да се хранят и изразходват каквато и да е енергия. Е, спешното опазване и реанимация (emergency preservation and resuscitation или EPR) не е толкова екстремно, далеч сме от възможността да направим научната фантастика реалност. Въпросният EPR действа като намалява телесната температура на пациента до 10 градуса по Целзий. Това става с поставяне на катетър в аортата и вливане на студен физиологичен разтвор в системата. Това намалява кръвотечението и кръвното налягане, което възпира тялото от кървене, което може да е фатално. Ниската телесна температура също забавя и някои биологични процеса.

Този стадий на хипотермия може да бъде поддържан от човешкото тяло само за около два часа. Въпреки че не звучи толкова фантастично, както във филмите, това може да даде на лекуващите лекари ценно време за извършване на животоспасяващи операции. Пациенти, страдащи от сърдечен арест имат 7% шанс за оцеляване. Тук въпросната техника би помогнала много.

Питър Рий е първият, който е тествал тази техника върху 40 прасета през 2000 г., като резултатите били публикувани през 2006 г.. След нанасяне на фатална рана, за да се симулира реална ситуация върху прасетата, те били подложени на процедурата по охлаждане на телата. Това позволило на хирурзите да оперират върху тях и след това да ги реанимират. Въпреки, че не всички прасета оживели, тези които били спасени не показали нежелани странични ефекти като когнитивни или физически увреждания.

Поради изключително времевата чувствителност и бедственото естеството на нараняванията на бъдещите пациенти от FDA са оповестили, че хирурзите няма да се нуждаят от информирано съгласие. Като предпазна мярка тимът е пуснал прессъобщения, които уведомяват обществото за предстоящото изследване. Също са пуснали и уебсайт, в който хората могат чрез записване да се откажат от въпросния тип операция. За момента няма отказали се хора.

Екипът ще използва техниката върху 10 пациенти с травми, които в противен случай биха били фатални. Тази група ще бъде сравнена с други 10 пациента, които по една или друга причина не са били подложени на EPR. След това първо проучване техниката ще бъде изследвана и подобрена. След това хирурзите ще продължат с опитите, докато не бъдат събрани достатъчно данни, които да дадат представа дали поставянето на пациенти в летаргия е достатъчно ефикасно, въпреки че все още няма предположения.