photographer-16022_1280-1024x682

Фотографията е най-разпространеното хоби в света, а любителите стават все повече с всеки изминал час. Всеки, който се възхищава на това изкуство иска да последва стъпките на своите любими фотографи и със сигурност малко или много се е опитал да пресъздаде някои от техните известни снимки. Това не винаги е успешно, защото за доста неща начинаещият в занаята все още не знае. Подготвили сме кратък списък с няколко трика, които можете лесно да приложите за едно по-добро изображение, което да ви доближи до някой от най-желаните ефекти.

Portrait

1. Използвайте режим приоритет на блендата, за да получите професионално изглеждащи портрети със замазан фон – Използвайте режим „A” (Aperture Priority – приоритет на блендата), за да контролирате дълбочината на рязкост. Настройките на блендата се контролират чрез „f” числа. Важното тук е, че по-широките бленди са по-малките числа. Например F2 e по-широка бленда от F22. По-малкото число увеличава дълбочинаата на рязкост, което прави фона по-замъглен, но оставя субекта във фокус.

Cityscape
2. Смесете изкуствена с естествена светлина за нощни градски снимки – Настройте времето за заснемане, така че осветеността от всеки източник (изкуствен и естествен) е една и съща. Това ще създаде правилна експозиция на изображението. Използвайте светломер, за да оцените небето, както и част от фотографията. Когато небето е малко по-ярко започнете да снимате с настройска за изкуствената светлина. За времето с перфектна експозиция ще сте направили снимки с идеална осветеност.

iphone_1835679b
3. Използвайте мобилни приложения за подобряване на фотографиите при мобилните устройства – приложенията за фотография на смартфоните са се подобрили многократно. Те все още не предлагат подробните настройки, както е при огледално-рефлексните или безогледалните апарати, но можете да ги използвате за подобряване на изображенията. Чрез тях можете да настройвате чувствителността, баланса на бялото и експозицията.

groupportrait
4. С режимът за бързо заснемане уловете изразите в груповите снимки – при този режим камерата заснема серия от изображения бързо една след друга. Тази опция е налична в повечето фотоапарати. Обикновено се задейства чрез задържане на спусъка.

3406985580_c7dfd81a92
5. Бъдете на няколко места в панорамна снимка – с помощта на приятел и бърза реакция можете да позирате в един кадър многократно. Отворете приложението за заснемане във вашия смартфон. Помолете вашия приятел да застане в най-лявата част на кадъра и бавно започнете да въртите надясно. Когато започнете да излизате от кадър бързо се преместете зад приятеля и позирайте отново в дясната част.

6. Променете посоката и ъгъла – Освен хоризонтални панорамни снимки, опитайте и вертикални. Това може да стане като обърнете смартфона в портретна ориентация.

jump3
7. За идеални „скачащи“ снимки използвайте бързо време за заснемане и серия от кадри – ако искате вашият субект да създаде фигури във въздуха при скок използвайте ефекта за бързо заснемане и бърза скорост за заснемане.

tdedkQnQGCgIhk9eoEkP_DSC_0983-1024x680
8. Намерете най-доброто място за страхотен залез чрез приложението „The Photographer’s Ephemeris” – това е приложение, което калкулира местоположението на слънцето и луната, позволявайки да видите кога светлината ще озари дадено място. Това е много полезно при планиране на ранни или късни снимки.

stree-photo-
9. Не гледайте през визьора за естествени улични снимки – Опитайте се да видите какво е да снимате без да гледате през визьора. Настройте на програмен режим вашия апарат и активирайте функцията за безшумно заснемане, ако имате такава. Предварително фокусирайте обектива за няколко метра пред вас и се впуснете в приключението. Поставете фотоапаратът на ремъка на дължина, малко под раменете, и започнете да снимате серии от снимки, докато се разхождате.

IMG_1622__-1024x682
10. Използвайте евтини макро филтри за по-добро увеличение – ако не можете да си позволите макро обектив, можете да постигнете подобен ефект чрез макро филтри. При използването им ще трябва да използвате малки бленди – от F11 до F18 за добра рязкост на кадъра.