Жители на северното сибирско градче Нида в Русия са останали изненадани, когато преди няколко дни на близкия бряг са се появили странни ледени късове. Странното обаче не е в това, че те са големи, а че са почти идеално кръгли.

Всъщност явлението не е нещо необичайно, просто се случва много рядко. Както докладват от Института по арктически и антарктически изследвания, формирането на тези ледени топки е подобно по механизъм на оформянето на перли от мидите. Всичко започва когато водата започне да замръзва и температурата е достатъчно ниска, че тя да замръзва моментално (както се случва в Сибир). Малък леден къс започва да се търкаля по брега и благодарение на атмосферните условия и вятъра става все все по-голям и по-голям, точно като снежна топка.

Както можете да видите на една от снимките във краткото видео по-горе, топките са съизмерими с големината на футболна топка. Жителите на градчето рядко стават свидетели на този интересен метеорологичен феномен и това стана повод за множество снимки в руската социална мрежа ВКонтакте.

1 коментар

Comments are closed.