Снимка: Xinhua

В събота сутринта китайският апарат, който беше изпратен до Луната преди известно време, се завърна успешно. Кацането беше осъществено в северен Китай, в Монголския район.

Мисията на име Xiaofei, или „малкият летец“, отне 8 дни за отиване и връщане, като контакт със спътника на Земята не беше осъществен. Апаратът беше изпратен да обиколи веднъж Луната и да се върне, като по пътя е направил чудесни снимки както на сателита, така и на Земята. В най-отдалечената си точка от нас корабът е бил на около 413 000 километра. Тази мисия отбелязва първото успешно завръщане на апарат от Луната от 40 години насам – откакто Русия (тогавашния Съветски Съюз) и САЩ се състезаваха в космическата надпревара.

ВИЖ ОЩЕ: Експеримент в най-голямата вакуумна камера на света

Цялата идея на мисията Chang’e 5-T1 (това е истинското име) е всъщност тест. Трябва да се разбере дали четвъртият по ред апарат на Китай е готов да излети към Луната и да кацне там през 2017 година. При успешна мисия през въпросната година, корабът ще донесе проби за изследване от спътника ни.

Интересен е подходът за връщане на апарата на Земята – тъй като се е движел с невероятната скорост от 11,2 километра в секунда, температурата, която е развил при контакт с атмосферата е от порядъка на 1500ºC. За това, за да не се разглоби (меко казано) при навлизане, е трябвало първо веднъж да се „отблъсне“ в горния слой на атмосферата (с цел намаляване на скоростта) и след това да започне снишаване под определен ъгъл.

Въпросната мисия на Китай е част от мултимилиардната им космическа програма, водена от военните. Плановете им за не чак толкова далечното бъдеще е да изпратят свой човек до Луната, като първо обаче се надяват да успеят до 2020 година да поставят космическа станция в постоянна орбита около спътника ни.