Страстта към риболова най-често се предава от поколение на поколение и особено ако това е начин на препитание, друг вариант би могъл да бъде и от заобикалящият го кръг приятели, които са активни рибари, да те запалят по този вид спорт. Амбиция, търпение и любопитство са само част от нещата, които провокират един рибар да превърне своето хоби в спорт. Риболов на плувка, кастинг, улов на шаран на дъно, фидер са сред най-популярните дисциплини в риболовните спортове в България. Риболовът дава невероятна свобода. С риболов могат да се занимават всички – стари и млади, мъже, жени и деца. Психолозите твърдят, че той наистина действа отпускащо, а престоят край водата подобряват концентрацията и наблюдателността, както и рефлексите, особено, когато рибата започне да кълве.

В България местата за риболов не са малко – има 105 язовири само за любителски риболов като 52 са държавна собственост и там също е разрешен само любителския риболов. В нашите водоеми има бяла риба, щука, шаран, костур – една от най-деликатесните риби. По реките има мряна, скобар, кефал и други.

В историята на риболова важно място заема историята на рибарските такъми. Там основна роля играе риболовната кука – първоначално изработвана от дърво, след това от кости, камък, докато се стигне до откриването на желязото. В началото е била използвана само с влакно и стръв. Хората са ползвали влакна от животински или растителен произход и са ги държали с ръце. Този метод на риболов е изисквал употребата на лодка. Именно това неудобство е довело до нуждата от рибарска пръчка. Първата риболовна макара е била с дървена шпула. Пластмасата като материал се налага и при изработването на воблерите, а също спомага за изработването на шнуровете за мухарския риболов. Въпреки навлизането на модерни технологии (сонари, електронни шпионки и други), днешният риболовец е изправен пред проблема, вълнувал и първобитния човек: къде да намери рибата, какъв начин на риболов да избере, каква стръв да използва, да се научи да разбира времето и т.н.

В последните години започна да се практикува и риболовът от каяк, като освен със справянето с такъмите, човек трябва да съумее да запази баланса в лодката, като така се повишава адреналина и това води до повишеният интерес.

Какво е нужно на един рибар? Най-общо казано това са риболовните принадлежности. Почти всеки уред, който служи за хващането на риба в спортния риболов, може да се счита за принадлежност. Някой примери са куките, стръвта, блесните, вирбелите, пръчките, щеките, тежестите, кордите, макарите, плувките, дилдата, воблерите, спиралите, мормишките, мрежите, харпуните, изкуствените мухи и други. Ако търсите богат асортимент от рибарски принадлежности, можете да посетите рибарски магазин или още по-лесно напоследък е да проверите в онлайн риболовен магазин.

Какво е нужно, за да си добре подготвен рибар? – Нужни са добро оборудване, умения, уважение към животните и късмет за добър улов. А за добро оборудване можете де се доверите на риболовен магазин, където ще откриете не само въдица и стръв, а подходящо облекло, макари, влакна, пръчки за риболов, изкуствени примамки, плувки, куки, риболовни аксесоари, риболовни тъкми и много други. Можете да разчитате на професионализъм и коректност, на правилен съвет от специалист и решение на всякакъв проблем, свързан с риболова.