Прахосмукачка робот

Живеем във време, в което буквално сме заобиколени от робо-помощници. Автономни превозни средства, безпилотни самолети и накрая, но не на последно място – роботизирани прахосмукачки.

Основната цел, на тези верни домашни помощници, е да почистят дома ви, като ви спестят време и усилия. Захранвани от батерия и оборудвани с мощни сензори и камери, те се ориентират безпроблемно и почистват безупречно. Повечето от прахосмукачките роботи дори са в състояние да избягват стълби и да преминават над прагове.

През последните няколко години се наблюдава бум на пазара за робо-прахосмукачки. В момента се предлагат стотици модели с най-различни функции и обширен ценови диапазон. Независимо дали подовете ви са покрити с килим, паркет или теракот, има робо-модел, който отговаря точно на вашите нужди.

Домашните робо-помощници могат да работят толкова често, колкото желаете – веднъж дневно или няколко пъти седмично. Повечето от тях дори позволяват дистанционно управление, с помощта на приложение. Ако пък страдате от алергии или се притеснявате от прах, можете да се възползвате от моделите с вграден HEPA филтър.

 

Как да изберем подходяща прахосмукачка робот?

Нека си признаем – робо-прахосмукачките вършат страхотна работа. Трудната задача обаче е да изберете правилния модел, според вашите индивидуални нужди. На пазара се предлагат стотици различни модели, с различни характеристики и функции. Изборът не е лесен.

Освен това, изниква и въпросът за цената. Има модели за под 500 лева, както и такива за над 1000, че дори и над 2000 лева. Днес ще ви запознаем с 5 важни фактора, по които да се ръководите, когато пазарувате за прахосмукачка робот.

 

  1. Определете бюджет

Роботизираните прахосмукачки се предлагат в най-различни форми, размери и цени. Като цяло, колкото по-висока е цената, толкова повече са функциите. Моделите от по-висок ценови клас предлагат по-добро картографиране, както и по-бързо почистване. В моделите с по-ниска цена пък липсват някои популярни функции, като Wi-Fi свързаност или моп.

Xiaomi Viomi SE е много добър пример за нискобюджетна прахосмукачка робот, която предлага надеждност и висока производителност.

 

  1. Проучете вашия дом

Каква е квадратурата на вашето жилище? Колко са етажите? Имате ли домашни любимци? Всички тези фактори са определящи, когато сте на пазара за робо-помощник.

Някои модели са предназначени за малки домове, докато други – за по-обширни пространства. Например, iRobot Roomba S9 е по-подходяща за по-големи пространства до 200 квадратни метра с повече стаи и няколко етажа.

 

  1. Някои модели са по-добри от други

Не всички робо-прахосмукачки почистват еднакво добре. Някои са по-добри в почистването на килими, докато други – в почистването на твърди подове.

Съществуват и доста хибридни модели, които предлагат както сухо, така и мокро почистване. Имайте предвид обаче, че ще трябва да се насочите към моделите от по-висок клас.

Добър пример тук е, Xiaomi Mi Robot Vacuum-Mop Pro, която е изключително ефективна както при сухо, така и при мокро почистване.

 

  1. Желаете ли приложение?

Много роботизирани прахосмукачки използват апликации, които улесняват работния процес. Ако моделът има възможности за приложение, това означава, че можете да активирате функцията за гласово управление и да го интегрирате с Amazon Alexa или Google Assistant.

Xiaomi Dreame D9 LDS, който е един от най-интересните модели за тази година, може да бъде управляван с функцията за гласов контрол Alexa.

 

  1. Животът на батерията е важен

Колкото по-голям е капацитетът на батерията, толкова по-ефективно и бързо е почистването. Ако все пак предпочитате да спестите пари, можете да изберете модел, с по-малка батерия.

Средно робо-прахосмукачките могат да работят до час и половина – два, с едно зареждане. Някои модели дори ще се придвижат обратно до базовите си станции, за да се презаредят и да довършат почистването.

Добър пример тук е Cecotec Conga 6090 Ultra, която е оборудвана с технологията “Total Surface 3.0” за оптимизиране на батерията. Литиево-йонната батерия с капацитет от 6,400mAh, предлага работен режим до 4 часа, при оптимални условия за почистване.

Ако сте готови с вашия избор можете да разгледате различни модели тук : Прахосмукачки роботи от Cheren-Petak.com