Компанията гледа на технологиите за елетрозадвижвани автомобили, като вероятно разширение на бизнеса до 2024 година

Apple Inc напредва с разработване на технологията за самоуправляващи се автомобили и се стреми към 2024 г. да произведе пътническо превозно средство, което може да включва собствена батерията.

Автомобилните усилия на производителя на iPhone, известни като Project Titan, продължават неравномерно от 2014 г. Тогава за пръв път компанията започва да проектира собствено превозно средство от нулата. В един момент Apple оттегли усилията и преоцени целите си.

Оттогава фирмата напредва сравнително добре. Сега се стреми да създаде превозно средство за потребителите, но все пак плановете на Apple не са публични. Целта е да се изгради автомобил за масовия пазар, който да е в контраст с продукцията на конкуренти като Waymo. Марката е създател на роботи-таксита, които превозват пътниците без физически шофьор.

Изцяло нова батерия

От основно значение за стратегията на Apple е новият дизайн на батерията, който може радикално да намали цената й. Също така се прогнозира увеличен обхват на пробега.

Изработването на превозно средство представлява предизвикателство дори за Apple. Това е компания с дълбоки джобове, която произвежда стотици милиони електронни продукти всяка година с части от цял свят, но никога не е правила кола. Тесла отне на Илон Мъск 17 години, преди най-накрая да се превърне в масов автомобил с продължителна печалба.

Ако някоя компания има ресурсите да направи това, вероятно тя е Apple. Но в същото време това не е мобилен телефон. Остава неясно кой ще сглоби автомобил с емблематичната марка. Очаква се компанията да разчита на производствен партньор. Все още има шанс Apple да реши да намали обхвата на усилията си до система за автономно шофиране, която да бъде интегрирана в автомобил, произведен от традиционен производител.

Удачно е използването на външни партньори за някои елементи от системата, включително сензори за лидар. Те подпомагат самоуправляващите се автомобили, чрез предоставяне на триизмерен изглед на пътя.

Колата на Apple може да разполага с множество сензори за сканиране на различни разстояния. Някои от тях могат да бъдат получени от вътрешно разработените единици на компанията. За пример, iPhone 12 Pro и iPad Pro, пуснати тази година имат и лидарни сензори.

Колко километра ще изминаваме с бъдещите електромобили

Що се отнася до батерията на автомобила, Apple планира да използва уникален дизайн на моноклетка. Това е метод за напълване на отделните клетки, който освобождава място вътре в батерията, като елиминира торбичките и модулите, които държат материалите на компонента.

Ако по-активен материал може да бъде опакован в батерия, това дава на автомобила потенциално по-голям обхват. Изследва се субстанция наречена LFP или литиево-железен фосфат. Тя по своята същност е по-малко вероятно да прегрее и по този начин е по-безопасна от други видове литиево-йонни батерии.

За да направят печалба, производителите на автомобилни договори често искат обеми, които биха могли да представляват предизвикателство дори за Apple. За да се изгради жизнеспособна инсталация за сглобяване, са необходими 100 000 превозни средства годишно.