Представете си да не е необходимо постоянно да намаляваме нивото на яркост на дисплея на смартфона си, само за да запазим живота на батерията му по-дълго. Всеизвестно е, че осветяването на екрана е един от основните консуматори на енергия от батерията на телефона. Голяма част от това се дължи на един специфичен компонент на екрана, наречен поляризатор. Светлината сочи във всички посоки, което математически може да се раздели на две основни части, перпендикулярни една на друга. Поляризаторът в сегашните LCD екрани допуска преминаването на само една от тези две светлинни групи, като по този начин се губи най-малко 50% от светлината. А на практика повечето поляризатори губят дори много повече светлина.

Виж още: Скоро може да видим OnePlus Two

В проучване, публикувано този месец в Optica, изследователи докладват за създаването на нов поляризатор с много по-висока енергийна ефективност. Учените са установили, че гравирането на 3D нано-мащабна схема върху парче силиций дава възможност на поляризатора да взаимодейства със светлината, а също така и да я манипулира. Въпросната схема позволява преминаването и на двете светлинни групи, перпендикулярни една на друга, през поляризатора. Когато инфрачервена светлина преминава през поляризатора, схемата допуска първата група светлина да премине, а също така и да завърти на 90° своя двойник от перпендикулярна светлина, като по този начин тя също преминава през поляризатора.

Учените докладват за успех от 74% максимална ефективност на поляризатора. Разбира се, технологията трябва да бъде разширена до видима светлина, преди да може да бъде имплементирана в LCD екраните и това да доведе до по-дълъг живот на батериите на различните устройства. Екипът от учени е обнадежден за оптимизацията на технологията и за постигане не само на удължен живот на батериите, но и на по-ярки цветове на екраните на бъдещите смартфони. А дали това е ключът към постоянно светещия екран? Решението е в ръцете на учените и на производителите на телефони.