Инженери от университета Бен-Гурион в Израел са открили нов начин за шпиониране на нищо неподозиращи потребители. Благодарение на зловреден софтуер, всички слушалки, които биват включени към дадена машина, могат да работят като микрофон — да записват звук и след това да го изпращат по интернет.

Софтуерът, с който са се занимавали учените, е кръстен Speake(a)r и поради спецификата на неговата работа, той може да работи на практически всеки един десктоп компютър и лаптоп. Към момента не се споменава нищо за евентуална опасност при смартфоните.

Както инженерите описват в статията си (достъпна в arXiv), софтуерът разчита на кодеците RealTek. Wired обясняват работата така:

„Зловредният софтуер използва малко познат начин на работа на RealTek аудио чиповете, така че незабелязано да сменя изходния сигнал на компютъра с входен. Това позволява на софтуера да записва аудио дори когато слушалките са без вграден канал за микрофон и са включени в аудио жак, който е само ‘изход’.“

По думите на инженерите, RealTek кодеците са толкова разпространени, че както споменахме горе, разработката може да работи на почти всички компютри. Ето и официален видео пример, показващо зловредния софтуер в действие:

Още — тъй като излиза, че аудио чипът работи както би трябвало (тоест зловредният софтуер се възползва от реална функционалност), да се предпазите от подобна атака би било много трудно. Остава да сме предпазливи и това е. Все пак дори Марк Зукърбърг признава, че залепва лепенка на уеб камерата на своя MacBook.