sony-smart-eyeglass-14

Японският гигант Sony обяви, че започват предварителните продажби за смарт очилата, които разработва. Ще се предлагат специалните версии за разработчици, а самите доставки ще се приемат в 10 държави в края на следващия месец. Цената на устройствата ще бъде 840 щатски долара, а активните места за поръчка в момента са Обединеното кралство и Германия. Следващите държави в списъка са САЩ и Япония, където ще започнат да се продават умните очила.

Виж още: Телескопични лещи позволяват да увеличите образа до 3 пъти

Моделите са съвместими с по-новите версии на операционната система Android, но не се споменават конкретните версии. Предлаганите модели ще дойдат с комплект за разработка на софтуер, за да могат да бъдат създадени различни приложения от разработчиците.

Самите очила тежат 77 грама и имат вградени акселерометри, жироскопи, компас, сензори за яркост, 3-мегапикселова камера и микрофон. Заедно с тях клиентите ще получат и специално устройство за управление, което може да се закрепи за дреха или повърхност. Дистанционното управление е снабдено с говорител, сензорен екран и собствена батерия.
Много е вероятно Sony да бъде едни от пазарните лидери, ако успее да привлече достатъчно на брой разработчици и приложения за своята платформа.