През 2007 г. USA Track & Field, националният орган за дистанционни състезания, забрани използването на слушалки и преносими аудио плейъри на официалните си състезания, създавайки правилото „да се гарантира безопасността и да се предотврати конкурентно предимство на бегачите“. Много бегачи протестираха срещу правилото (то остава в сила и днес, но по изменен начин), защото знаят колко важно е да се включи представянето и дори да се осигури възнаграждаваща тренировка. Това само по себе си говори много за силата на музиката. Добра музика може действително да подобри вашето настроение и изпълнение в даден спорт или дейност? Както предстои да разберем, това е истина! може да допринесе за мотивацията.

 

В тази статия искам да споделя с вас някои много интресни изследователски проучвания за а връзка между музиката и спортните  постижения.

Как точно музиката подобрява представянето?

Нека започнем с  изключването на ума, наричано още дисоциация. 1. Дисоциацията чрез музика изключва ума. Дисоциацията се отнася до липсата на усещаще за умора. Изследванията многократно показват как музиката може да подобри изпълнението, като отвлече вниманието на човек от чувството на умора и болка, когато се занимава с дейности за издръжливост като бягане, колоездене или плуване.

Източник: Pixabay

Всъщност учените от университета Брунел във Великобритания, водещ световен изследователски център за музика за атлетизъм, демонстрираха, че музиката може да намали степента на възприеманите усилия с 12% и да подобри издръжливостта ви с 15%. Това предимство не е изключително за начинаещи трениращи: елитните спортисти използват тази стратегия през цялото време!

2. Музиката насърчава усещането за вътрешна мотивация.

Потокът включва променено психическо състояние на осъзнаване по време на дейност. Въпреки че  спортистът е фокусиран върху това, което прави, изглежда умът и тялото функционират на „автопилот“ с минимални съзнателни усилия. Някои треньори и спортисти го наричат ​​„в зоната“.

Спортисти описват използването на музика за подпомагане на техните умствени образи по време на рутинната част от тяхната дейност, като им позволява да бъдат „в зоната на конценрация“. Роналдо споделя, че не може да прави нищо без музика. За това и резултатите при него не закъсняват. Отборът на Португалия дължи много да неговото представяне, той има реални шансове да спечели Евро 2020 с футболни залагания с коефициент 17.00. Освен него много спортисти използват музиката по различни начини, за да постигнат определено ниво на фокус и концентрация преди игра или състезание.

Музиката им позволява да оставят настрана всички останали разсейващи фактори, за да се концентрират и да си представят какво искат да постигнат по време на играта.

Музиката предизвиква емоции, които обогатяват вашето удоволствие

Няколко изследвания свързват музиката с положителни чувства и спомени. Музиката може да стимулира вътрешната мотивация, като предизвиква добри емоции и ви помага да изпитате много по-голямо удоволствие от заниманието. Това се увеличава, когато музикално произведение ви напомня за аспект от живота ви, който е емоционално значим. Защо има значение? Изследователите вярват, че тези фактори имат силата да увеличат придържането ви към програма за упражнения в дългосрочен план. Лепилото е от решаващо значение за безусловните индивиди и за тези, които са в рехабилитационна програма, която включва упражнения, като физиотерапия, лечение на хронична болка или сърдечно заболяване. Така че, ако музиката може да бъде добавена умишлено като част от тренировъчна програма, помислете колко по-склонен е човек да се върне!

Сподели
Предишна страницаНово поле за развитие на търговската ви дейност
Следваща страницаКак да генерираме енергия докато ходим
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.