playstation-4Дългоочакваният PlayStation 4 излиза едва през есента тази година, но не знаехме почти нищо за техническите спецификации на геймърската конзола – поне досега. В специално интервю за Gamasutra, главният инженер зад проекта на Sony разкри повече детайли за това, което ни очаква. Какво, което не бива да пропускаме, сподели пред гейм блога Марк Церни?

Архитектурата на процесора ще улесни създателите на готини игри

Разработчиците на PlayStation 4 са имали една основна цел: “Най-голямото нещо, което никой от нас не искаше, бе да превърнем хардуерът в пъзел, който създателите на игри да трябва да разрешават с трудности, за да създадат нещо качествено.”

[cquote]Искаме да направим PlayStation 4 удобен и лесен за създателите на качествени игри![/cquote]

PlayStation 3 бе доста мощна платформа, но непознатият CELL процесор озадачи гейм разработчиците. “Имаше огромна производителност в него, но за да я отключиш, трябваше наистина да разучиш технологията и да откриеш уникални начини да използваш този хардуер.”

Пикантните подробности: характеристики на PlayStation 4

Видео картата е силно модифицирана версия на последното поколение ATI Radeon.

“Турбинираната част, за която говоря, е заради използването на унифициран източник на високоскоростна памет,” добавя Церни. PlayStation 4 предлага 8GB GDDR5 RAM памет, достъпна лесно и бързо както за видео картата, така и за процесора.

[cquote]Един доста голям чип обединява CPU и GPU[/cquote]

Процесорът и видеокартата са “доста голям единен чип”, създаден за Sony от AMD. “Осемте Jaguar ядра, процесорът и голяма част от останалите елементи са на една платка.” Паметта, обаче, не е на същата платка – въпреки това, тя общува с останалите компоненти със скорост от 176GB / секунда.