5g

Европейския съюз (ЕС) ще работи съвместно с Япония за проучване и разработване на оперативно съвместими 5G технологии, които са виждани гръбнака на бъдеюата цифрова икономика. ЕС беше световен лидер в областта на безжичните технологии, когато 3G се появи, но с 4G ситуацията е съвсем различна. Конкуренцията в лицето на САЩ, Япония и Южна Корея се засилва и поради тази причина се инвестира все повече в 5G.

Партньорството с Япония е с цел разработване на бъдещи стандарти, които са необходими за предоставяне на мобилен интернет за всичко от смартфони до свързани коли и услуги. Преди това Европейския съюз работи заедно с Южна Корея, провеждаха се двустранни преговори и с други страни, като също така се постигна споразумение между ЕС и различни компании, интересуващи се от инвестиция в разработката на тази технология.

Вероятно един от най-важните аспекти в това партньорство е желанието на Европа да стандартизира технологиите колкото се може по-бързо. Очаква се 5G да бъде пусната за всички около 2020 г., но изследователи и различни компании вече тестват възможностите.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS