Можем ли да се възползваме от нововъведенията и техните предимства

Някога дизеловото гориво беше представяно като бъдещето на автоиндустрията. Дизелът се приемаше за по-ефективен по отношение на разхода на литри на километър. Тъй като той е по-слабо рафинирано гориво, съдържащо повече частици, които могат да имат фатален ефект за здравето, автомобилните компании се надпреварваха да разработват технологии, намаляващи вредите. Но нездравословните емисии, предизвикващи смог, са факт.

Същите тези регулаторни органи, които само до преди няколко години се опитваха да убедят гражданите да преминат към дизел, сега правят всичко възможно да премахнат напълно тези двигатели от пътя.

С цел ограничаване въглеродните емисии, е необходимо да се предприемат мерки на ниво ЕС срещу замърсяване на въздуха.
Все по-голям брой градове в Западна Европа въвеждат забрани за движение на дизелови автомобили поради завишените им вредни емисии. Това от своя страна ще доведе до наплив на употребявани автомобили от държави членки с високи средни доходи на глава от населението към такива с ниски.
Цената на стоката пада заради забраните и става привлекателна за други пазари. Директната забрана за внос обаче противоречи на принципите на Европейския Съюз за свободно движение на стоки. Едно от решенията е ограничаването на износа от държавите, въвеждащи ветото.

Автомобилните производители се опитват да снижат нормите на вредни емисии, чрез прилагането на филтри от всякакъв вид, което съответно увеличава разхода на гориво и това прави дизелите безперспективни.

В края на миналата година в Полша се проведе годишна конференция за климата на ООН. Очаква се засилване на международното сътрудничество. Всяка държава трябва да има национален принос, уточнявайки конкретни мерки и времето им на прилагане в полза намаляването на вредните емисии в световен мащаб. Публикуван е доклад за рекордните нива на концентрация на парникови газове в атмосферата. Човешкото влияние върху изменението на климата никога не е било по-лошо.

Кога вредата е по-голяма

Има спор дали дизелът е по-вреден от бензина. При втория тип двигател се изхвърлят микроскопични частици, които не могат да се обработят от дихателната ни система и водят до белодробни болести.

Проектът MissionEmission предлага възможност за калкулиране на вредните емисии, които отделя автомобила ни при едно пътуване. Необходимо е да се избере типът автомобил, видът гориво и маршрутът.

От всичко това би било логично да насочим вниманието си към електромобилите. Оказва се обаче, че тяхната цена все още е твърде висока за масовия потребител, а и в България електричеството се добива в голяма степен от кафяви въглища, които са най-големият замърсител. От което следва въпросът, доколко ще е ефективно използването на електрически коли у нас.

Остров в Нова Зеландия може да се окаже първото място в света с абсолютна забрана за използване на автомобили, които не са изцяло на ток. Планът трябва да бъде изпълнен до 2030 година, като в негово улеснение са малките разстояния, които изминават жителите на острова поради сравнително скромната му инфраструктура.

Топ 10 на най-продаваните електромобили оглавяват BMW i3, Tesla Model S и Smart fortuo. Очертава се нов лидер при електромобилите на европейския пазар и това е Nissan LEAF.

Така историята на дизеловите автомобили изглежда е към края си. Проблемът няма да се реши за ден, но едно е ясно – дизелът не се вписва в съвременния свят.