апартамент

Как ви се струва да живеете в една стая и все пак тя да изглежда като цял апартамент? Вероятно ще кажете, че е невъзможно, но помислите пак, защото от Масачузетския технологичен институт са разработили метод, който ще направи така, че тясната боксониера да заприлича на доста по-обширен дом с няколко стаи и кухня.

Проектът “CityHome” представлява в общи линии един малко по-голям гардероб, но може да се опише и по друг начин. Той включва легло, маса за трапезария, кухня, готварска печка, килер и многофункционален шкаф. Освен това може да се управлява и чрез гласови или жестови команди, посредством които всеки един елемент може да се вади и прибира. Самото движение на елементите се извършва чрез малки моторчета, които са вградени в конструкцията. За капак на всичко, целият този модул може да се мести, като по този начин се освобождава място и за баня, което е страхотно.

Както виждате, цялата идея е много практична и напълно в рамките на постижимото. В големите градове, които са гъсто населени, жилищата стават все по-малки, същевременно и пространството в тях. Това няма да реши проблема на някое семейство, но без съмнение ще е в топ листата с “Какво да си купя за квартирата” на някой студент, ерген и т.н.

На този етап все още няма как да се закупи това съоръжение, защото го няма в масово производство, но при наличието на финансиране вероятно скоро ще го видим на пазара. Определено това ще е едно от нещата, които ще заинтригуват всички, които търсят проект за спонсориране, защото аз поне имам усещането, че това ще се продава като топъл хляб.