През последните години ставаме все по-често свидетели на нови и нови модели лаптопи, които вече предлагат и сензорен екран към пакета с глезотии. Признавам, че в началото наистина сметнах тази добавка като безсмислена, но с времето виждам, че все повече започва да ми харесва. Да си мацаш по дисплея обаче е нещо, което може да ме побърка, дори когато ползвам машина, която не е моя. Мисълта да гледам снимки или видео на монитор, който е в пръсти, просто ме изкарва извън кожата ми и именно поради тази причина бях против такъв тип лаптоп. Още повече, когато е с гланцирано покритие, което прави всяка драскотинка видима от километри.

Един ден видях, че всъщност има решение на този проблем, което не е на 100% ефективно, но определено е по-добре от нищо. Става дума за лаптопите, които имат сензорен екран, но в същото време е и матов. Ще си кажете „какво толкова?“. На пръв поглед няма разлика, но всъщност не е така. Ако сте чели някои от последните ни ревюта, всички бяха на машини, Toshiba Portege Z30t-B-10F Picture 3които нямат матов дисплей и това създаваше много големи проблеми при ползването на открито. В летния сезон повечето от нас са на плаж или просто цъкат нещо в мрежата докато са навън, а там слънцето е ужасът за тези лаптопи. [lquote]Матов екран + тъчскрийн = перфектната комбинация[/lquote]С матов екран този проблем се решава и видимостта е много по-добра.

За да тествам видимостта в комбинация с тъчскийн и то в една машина, си взех Toshiba Portege Z30t-B-10F. Знам, това не е евтин лаптоп, но така или иначе той е позициониран в бизнес сегмента, а и в крайна сметка, ако искате тъчскрийн, трябва да сте готови да се бръкнете малко по-дълбоко, защото тези играчки не са евтини. Това може би е недостатък за някои, но със сигурност цените няма да се задържат такива и скоро ще поевтинеят, както всичко останало, така че който не може сега, ще си го купи после.

Portege Z30t-B-10F идва директно готов за работа с Windows 8.1 Pro 64bit. Освен това, той е и доста мощен със своя Intel Core i7-5600U, който има 2 ядра на 2.60 – 3.20 GHz. Имаме 8GB RAM и 256GB SSD, с която почти всичко, което правите, ще се случва доста плавно и мигновено. Машината зарежда доста бързо от изключено състояние до момента, в който е готова за работа. Недостатък тук е видео картата, която е Intel HD Graphics 5500, но в зависимост от целите, за които ще го ползвате, повече може и да не ви трябва. Реално при мен забавяне нямаше, освен като не пробвах да монтирам някое друго видео. Тогава разбрах, че Portege Z30t не е за тази работа, но всичко останало, включително и обработката на снимка, са все неща, които спокойно може да правите.

Toshiba Portege Z30t-B-10F Picture 6

Да се върнем на дисплея. Тук имаме 13.3-инчов Full HD екран и в комбинация с теглото от 1.36 кг, Portege Z30t е доста компактен ултрабук, който няма да усетите в чантата. Благодарение на матираното покрите, ползването на открито е значително по-лесно, отколкото с който и да е друг конкурентен продукт. Къде обаче се нарежда тъчскийнът в цялата работа? Реално той е в основата на този продукт, поне според мен. Като параметри Portege Z30t не се отлича супер много от останалите лаптопи на Toshiba, или някоя друга марка, но комбинацията от матиран екран и възможността да работите по него с ръка е може би най-доброто решение, което японците са могли да вземат.

Ако се замислим, ползването на екрана като инструмент, с който да управляваме, е нещо, което датира от доста време. През последните близо 10 години телефоните го наложиха най-много в ежедневието ни и днес просто не може да се усетим как за всяко нещо посягаме към екрана. Било то на телефон или каквато и да е друга машина, която разполага с такъв дисплей, за нас това се превърна като първичен инстинкт и ще става „все по-зле“. Защо тогава да не правим същото нещо но и с компютрите ни?

[cquote]Да боравиш с дисплея вече е нещо нормално и го правим инстинктивно[/cquote]

Спомням си първия път, когато видях iPhone 2G. Беше ми супер странно и се чувствах доста непохватен, докато плъзгах с пръст по дисплея. Това беше и време, в което за мен телефоните не бяха това, което са днес. Сега може да се каже, че усещането е подобно и вероятно не съм единственият, който изпитва такова чувство. Не казвам, че уптрабукът на Toshiba работи лошо, но за да стигна нивото и бързината, която имам с телефоните, ще мине малко време.

Във всеки случай, да цъкаш на лаптоп с тъчскрийн е нещо много удобно. Не съм фен на тракпадите и никога не съм могъл да ги ползвам с лекота, а в такива моменти да може да си помогнеш с дисплея е доста яко. За някои обикновени дейстивя, като слайдване или зуумване, е далеч по-удобно и дори може да оставите външната мишка настрана. Не ме разбирайте погрешно. Има и неща, за които тази технология има още много хляб да яде и тук мога да посоча малко по-пипкавите действия, които обикновено хора като мен правят. Toshiba Portege Z30t-B-10F Picture 2Не мога да открека, че докато си оправях някои снимки се пробвах да ползвам дисплея и леко се изнервирах. Това, което ме подразни беше, че при определени действия трябва да съм супер внимателен или трябва да ги повтарям, за да се отчетат правилно. [rquote]Тази технология има потенциал, но и нужда още малко да се изпипа[/rquote]Това малко бави работния процес, което няма да е много приятно.

Така или иначе, далеч съм от мисълта, че ще си купите Portege Z30t-B-10F, за да си оправяте снимките. Това е играчка за хора със сериозен бизнес или такива, на които им трябва нещо издръжливо, докато са в движение. За тези неща предложението на Toshiba е много добро. При писане на документи, браузване или други дейности от ежедневието, сензорният екран е изключително полезен и удобен. Заради матовото си покритие, следите от пръсти не се забелязват толкова, а ако решите да си направите офис в парка, няма да се налага да се взирате в него като слепец. Освен това ми направи впечатление, че батерията е доста издръжлива и едни 6 часа без прекъсване не са проблем за Portege Z30t-B-10F.

Имат ли бъдеще тези джаджи? Определено. Вече всеки производител има подобен продукт и все повече модели започват да предлагат тъчскрийн дисплеи. За момента, от всичко което съм използвал, Toshiba Portege Z30t-B-10F може би е най-сполучливото по отношение на качество. Ако сумата от около 2800 лв. ви е по джоба, бих ви насочил към него. Със сигурност все още тези комбинации не са подходящи за всеки тип дейности, но и това ще се промени. Повечето неща са свързани като цяло със софтуерна оптимизация, но с времето тези недостатъци ще бъдат изчистени и кой знае, някой ден може би всеки лаптоп ще е със сензорен екран.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS