ballmer-110712

Microsoft обяви преди броени минути, че изпълнителният директор на компанията Стив Балмър ще се пенсионира в следващите 12 месеца, веднага след като е избран неговият заместник.

Компанията реализира стабилни продажби  под ръководството на Балмър, разширявайки продуктовата си гама извън персоналните компютри, но не успя да пребори Apple и Google при мобилните операционни системи. Microsoft изпитваше трудности и в борбата срещу епълския iPad, който постоянно намалява продажбите на  PC.

“Времето никога нямаше да е перфектно за такава промяна, но сега е правилното време”, заяви Балмър в съобщение до медиите. “Впуснахме се в нова стратегия с нова организация и имаме нов страхотен управленски екип”.

Бордът на директорите на Microsoft вече е създал специален комитет, който да намери заместник на Балмър. Този комитет включва и бившия изпълнителен директор и създател на Microsoft Бил Гейтс.

Продажбите на смартфони под ръководството на Балмър не бяха високи, имайки предвид, че до преди година бройките продадени Lumia устройства бяха едва 7 милиона. Microsoft започна да създава собствени таблети с марката Surface, но беше принудена да плати 900 милиона за непродаден инвентар. През второто тримесечие на 2013 година смартфоните с Windows Phone операционна система завзеха едва 3.3 процента от глобалния дял на смартфони, според статистиките на анализаторската фирма Gartner.

 

Източник: AppleInsider