Една от най-големите промени в Samsung Galaxy S8 е премахването на Home бутона, който можеше наистина да се натиска. Решение, което бе направено, за да се извлече максимално пространство то предната част на смартфона, което да бъде заето от екран. Но притежателите на S8 са забелязали нещо доста странно в този „бутон“. Мести се сам.

Преместването е толкова минимално, че никой, който използва телефона си всекидневно, не би го забелязал. Но ако сложите нещо до квадратчето наречено бутон, като отправна точка, ще забележите, че движение има, макар и трудно доловимо. Снимките в галерията по-долу от немския сайт GalaxyClub, ясно показват, какво имаме предвид:

Но защо това се случва?

Най-доброто обяснение (и това, което е потвърдено от официалния нидерландски Twitter акаунт на Samsung) е, че Home бутонът се мести, за да избегне проява на изгорели пиксели. Това е проблем, който обикновено асоциираме със старите CRT монитори (монитори с електронно лъчева тръба) и се създава, когато едно изображение се застоява прекалено много на екрана, създавайки постоянен „призрак“ на дисплея. Всъщност, точно затова са измислени скрийнсейвърите. Първоначалната им цел е била да се променят пикселите на дисплея, за да не се получава нежеланият ефект.

Въпреки че на повечето въобще не има идва на ума подобно нещо, такъв проблем все още може да се появи и то точно при OLED дисплеите, използвани за изграждането на S8. Смарт часовниците с OLED екрани също страдат от това. Затова има специални настройки, които да намалят риска от изгарянето на пиксели.

Така че, въпреки че местещият се Home бутон на новото Galaxy може да ви се струва странен, той е такъв, за да предпазва вашия екран!