Снимка: Paul Hudson / NASA

Все по-вероятно става някъде на Марс да има течаща вода или поне да се е формирала вода. Е, въпросът е, ако я намерим, ще може ли и трябва ли да се пие?

Астробиологът Нилтън Рено, който е бил изследовател за мисията Феникс на NASA през 2007-ма, дава информация върху най-новия проект: експеримент тук, на Земята, който симулира обстановката на Марс, а целта му е да покаже дали може там да се формира течна вода.

Ами ако експериментът се окаже положителен? Какво да правим с тази вода? Може ли тя, потенциално, да се използва като ресурс и бъдещи космонавти да я използват като питейна вода? Според Рено, по-скоро не:

Солите, които помагат водата на Марс да е течна при такива ниски температури, се наричат перхлорати. Те не са полезни за здравето. Тоест, не е добре да се пие солената вода, която може да намерим на Марс. Още повече, очакваме да намерим много малки количества вода на повърхността – по-скоро капки, а не езера.

Е, все още нищо не е изгубено за колонизаторите на Червената Планета, които се надяват да намерят вода по-близо до себе си, а не на едно пътуване със совалката:

На Марс има огромно количество лед, който може да бъде разтопен, за да се използва като течна вода за заселниците. Има много воден лед близо до повърхността на планетата, дори и в нормални „надморски“ височини. Отново – водният лед лесно може да бъде разтопен за течаща вода.