Когато си мислите за професиите на бъдещето, вероятно се сещате за програмиране, пилотиране на летящи дронове или работа с технологии като блокчейн или Internet of Things. Много по-малко вероятно е обаче да добавите към тях и играенето на видеоигри. И ще сгрешите. Игрите и по-конкретно свързаните с тях електронни спортове напоследък са истински генератор на нови професии – от самите геймъри, някои от които вече са милионери от тази дейност, през мениджърите и треньорите на отбори по електронен спорт, до влогърите и стриймърите, които излъчват срещите през различни онлайн платформи.

Все по-често български играчи играят за отбори от чужбина, а не липсват и такива, които получават значителни суми и печелят световна известност в тази общност. Организирането на турнири също се развива като дейност и броят на събитията с милионни наградни фондове по света се увеличава.

„Започнали като чисто забавление, днес видеоигрите са сериозен източник на доходи за много хора. Тук е важно да отбележим, че съществуват не малко геймъри които изкарват шест цифрени суми годишно само от гейминг и околко тях вече се изгражда цялостна екосистема от събития, отбори, стрийминг платформи и други медийни канали, както и спонсори. Добрата новина е, че вече и България има своите примери на професионални геймъри, които печелят значителни суми от наградни фондове и рекламни договори, а по всичко личи, че тази тенденция ще се засилва в бъдеще.“ – споделя Десислав Драгнев от българската верига за компютърни технологии Plasico IT Superstore – „Ние позиционираме компанията си като надежден доставчик на техника, специализирана за гейминг, независимо дали става въпрос за чисто забавление, или за професионална игра с цел генериране на приходи.“

През последните години веригата се специализира като доставчик на пълната гама продукти за игра – от лаптопи и настолни компютри, през геймърска периферия, до професионални геймърски столове и др. „Напоследък тенденцията е на геймърските компютри все по-често да се гледа като на техника за правене на пари и геймърите все по-рядко толерират компромисите с качеството и надеждната работа. Нашият екип също е безкомпромисен в това отношение и вероятно затова успяваме да се наложим в тази толкова взискателна общност“ – добави Драгнев.

Сподели
Предишна страницаGoogle представя новия Pixel 3 на 9 октомври
Следваща страницаОтстъпки до 200 лева за над 50 смартфона предложи Теленор
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.