В началото на декември Qualcomm представиха най-новия процесор Snapdragon 845, който очакваме да бъде в основата на следващото поколение флагмани. Не след дълго Xiaomi обявиха, че техният следващ флагман ще бъде въпросния чип, а след това разбрахме и, че скоро на пазара ще се появят Windows 10 лаптопи с ARM процесори от серията Snapdragon.

Сега от XDA Developers са забелязали нови редове код в хранилището на Chromium, където Qualcomm се споменават по име заедно с чип, озаглавен „chipset-qc845“. Тук със сигурност става въпрос за Snapdragon 845 и това може да значи само едно — очакват ни Chromebook лаптопи с процесори от Qualcomm.

Все още няма яснота по разработката, нито кога бихме могли да видим подобни устройства на пазара. Ясно е, че тук става въпрос само за първичния програмен код, който да осигури поддръжка на подобна технология.

Преди време Google бяха обявили, че не смятат да работят с Qualcomm поради нежеланието на вторите да предоставят дългосрочна Chrome OS поддръжка. Това обаче явно е на път да се промени. Въпрос на време е да разберем повече.