Асоциация ”Обединено Дрон Общество” обяви старта на националната си информационна кампания за дрон безопасност. Инициативата беше представена на провеждащия се в момента Drone Expo форум в Интер Експо Център София.

Целите на кампанията включват стимулиране на безопасната употреба на летящи дронове, предоставяне на образователни ресурси и обучения за сегашни и бъдещи водачи, както и подпомагане на националните органи в разработването на регулации, насочени към гарантиране безопасността на полетите на безпилотните летателни апарати. За своя мисия организаторите на кампанията приемат насърчаването на развитието на дроновете като полезен инструмент в различни области, като същевременно се гарантира безопасността на хората, опазването на имуществото и околната среда.

“Националната информационна кампания за дрон безопасност е много важна за бъдещето на дрон индустрията в България. Успешното й провеждане ще гарантира от една страна създаването на среда за употребата на дроновете по безопасен и отговорен начин, а от друга – устойчивост на инвестиционния климат в сектора” – споделя Антон Пулийски, основател и председател на Управителния съвет на ”Обединено Дрон Общество”.

Той допълва, че в рамките на инициативата ще бъдат проведени множество събития за повишаване осведомеността, както и обучения за безопасно ползване на дронове. В добавка, ще бъдат подготвени публично достъпни информационни ресурси и материали, които ще се разпространяват с помощта на партньорската мрежа.

Кампанията е подкрепена от много организации, сред които представители от администрацията, гражданския сектор, бизнеса и академичните институции. Водещи партньори са Асоциация “Обединено Дрон Общество”, ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация”, ДП  “Ръководство на въздушното движение”, Федерация по Авиомоделизъм, както и няколко от най-големите университети в България.

В академичен аспект се очаква, кампанията да подпомогне научните изследвания и разработки, свързани с дроновете и тяхното интегриране с други нововъзникващи технологии, като изкуствен интелект (AI), роботи, интернет на нещата (IoT) и други. Тя ще има своя принос и в областта на администрацията чрез подобряване на комуникацията на държавата с всички заинтересовани страни и чрез създаването на балансирано национално регулиране – пазещо обществения интерес и даващо възможност за развитие на иновативни решения.

Организаторите очакват в социален аспект, кампанията да повиши осведомеността и знанията на гражданите, което да допринесе за подобряване на безопасността на дроновете в общественото пространство, използвани за хоби и развлечение. В икономически аспект, кампанията ще насърчи развитието на дрон индустрията в България и ще предостави нови възможности за привличане на международни инвестиции за нови бизнеси и иновации, категорични са организаторите.

Сподели
Предишна страницаНов инструмент може да стартира Windows игри на Mac
Следваща страницаВидео ревю на сгъваемия смартфон Huawei Mate X3 от Алекс Колев
Технологичен журналист от 1999 г. (nauka.offnews.bg, сп. Икономика, сп. Enterprise, в. БАНКЕРЪ, в. Computerworld и др.) и предприемач от 2007 година. Съсобственик е на уеб медиите Smartnews.bg, Avtora.com, Newbusiness.bg и Teenews.eu, както и собственик на Pixelmedia.bg, Uchi.bg, Kreativen.com, Smartage.bg, Projectmedia.bg, Stroimedia.bg, Vsichkikoncerti.com и др. Партньор е в няколко стартъп начинания и други бизнес проекти. Начинаещ автор на фантастични разкази и запален фен на Pink Floyd, Led Zeppelin, StarCraft, Half-Life, Джей Джей Ейбрамс, Уилям Гибсън, Дан Симънс, Стан Лий и Майкъл Крайтън.