Време е да обявите и най-добрия смартфон за 2014 година. Една наистина интересна, може би не толкова иновативна, но определено запомняща се година. През последните близо 365 дни видяхме както много добри телефони, така и не толкова впечатляващи продукти. Разбира се, тази класация е за флагманите на водещите компании, защото те са най-инересни и точно те налагат тенденциите в света на умните телефони.

iPhone 6

2014

Започваме именно с най-скандалния телефон за годината. iPhone принцпно е най-скандален за всяка година, просто защото е iPhone. 2014 обаче донесе големи промени за Apple феновете. Компанията пусна флагман с голям дисплей, нов дизайн и още няколко по-малки подобрения, което шокира пазара и въпреки недоволствата на мнозина, ябълката счуипи всички рекорди по продажби и то за отрицателно време.

LG G3

LG не е сред компаниите, които винаги се набиват на очи, винаги са най-коментираните и са център на вниманието с месеци. Може би не знаете, но G3 спечели награда за най-иновативно устройство, което е голямо признание. Освен това, корейците предложиха продукт, който е супер конкурентен и значително по-евтин от останалите флагмани. С най-добрия хардуер, олекотен и променен интерфейс, перфектна камера и първия 2K дисплей, LG G3 не е телефон, който трябва да бъде подценяван.

Samsung Galaxy S5

Samsung бележат слаба година и Galaxy S5 е причината за това. Флагманът не направи очаквания бум на пазара и не впечатли с нищо. Дори верните фенове на компанията започнаха леко да се съмняват в нея. S5 не предложи кой знае какви новости, нито нов дизайн, нито нещо, за което да се хванем, но все пак трябва да отбележим, че е флагман, който трябва да получи своите овации. Очакваме повече от корейците през 2015 и дано новата дизайнерска политика да направи промените, които всички искат.

HTC One (M8)

Тайванците са хора на риска. Те винаги ще се хвърлят напред смело и понякога дори безрасъдно, но ще направят каквото могат, за да зарадват феновете си. И тази година успяха. M8 бе значително по-добър от M7. Бяхме свидетели на променен дизайн, премиум материали, новости в камерата и Sense, който обаче не беше много променен. Определено един от най-красивите телефони за годината, One (M8) успя да вземе своето парче от баницата, но дали беше достатъчно голямо, че да изведе телефона на челно място?

Nokia Lumia 930

За добро или лошо, Nokia вече не е на пазара или поне донякъде. Това, което ни завеща бе Lumia 930 – последният флагман, дело на емблематичната компания. Телефон, който се отличава с това, че работи под супер пъргавата операционна система Windows Phone и притежава една от най-добрите камери, но като изключим това, май няма нещо друго, което да отличава телефона. За жалост, Lumia 930 не остана дълго във фокуса на медии и фенове, но може и да има още малко сили, за да стигне върха. Преценете вие.

Sony Xperia Z3

Продължението на „Z“ серията предложи малко по-нов дизайн, малко подобрения по отношение на потребителското преживяване, но като изключим това, повечето характеристики на телефона са сходни с тези на Xperia Z2. Все пак Sony винаги са били водещ фактор в тези среди, а верните фенове на компанията могат да гласуват за този чудесен телефон.

Motorola Moto X (2014)

Много, наистина много силна година за Motorola. Компанията успя да пусне два много силни телефона във висок и среден клас, но определено Motorola Moto X (2014) е най-запомнящият се. С изключително малко забележки, които може да намерим за този телефон, второто поколение на Moto X набързо стана сред най-търсените телефони.

Huawei Ascend P7

Годината не бе толкова силна за Huawei и техния Ascend P7. Може би Huawei Ascend P6 бе една идея по-зашеметяващ от наследника, но като цяло телефонът не е никак лош. В нашето ревю описахме подробно нашите впечатления от него. Ако това е вашият фаворит – гласувайте за него!

Lenovo Vibe X2

Lenovo Vibe X2 също не е телефон, който трябва да подценяваме. Макар да има няколко неща по отношение на хардуера, които можеше да са по-добри, представителят на Lenovo е достоен претендент за титлата. Ако смятате, че може да победи конкурентите, знаете какво да направите.

Xiaomi Mi 4

Xiaomi не са много популярни или поне не чак толкова сред масовия потребител. Това е марка, която основно си е насочена към китайският пазар, но познавачите знаят, че Mi 4 е смартфон, който си заслужава да го чакате до дойде от Китай, ако трябва дори да го чакате месеци наред.

OnePlus One

OnePlus е ново име, което тази година стана популярно, а техният One е телефонът, който шокира всички. С параметри, които го поставят редом до всеки друг флагман на пазара, OnePlus One спечели сърцата на заклетите Android фенове, но за жалост да се докопаш до него не е най-лесното нещо. Телефонът бе труден за намиране, а поръчването му чрез специални покани го направи направо недостъпен, но все пак е достоен за нашата класация.

Samsung Galaxy Note 4

Един наистина чудесен смартфон или фаблет, ако ви е по-удобно. Това бе спасението на Samsung за 2014 година и се справи отлично в тази си роля. Samsung Galaxy Note 4 дойде с доста подобрения по интерфейса и няколко промени по дизайна, които са в тон с новата дизайнерска политика на компанията. Това е фаворит в класацията, но дали ще спечели първо място зависи от вас.

iPhone 6 Plus

Предложението на Apple в класа „големи дисплеи“ е смарфон, който наистина е голям. Не чак толкова заради дисплея, но самите размери на телефона не са никак малки. За щастие поне дебелината на телефона е малка, а в комбинация с чудесната камера и най-новото в iOS 8, iPhone 6 Plus спокойно може да спечели вашите сърца.

Nexus 6

За финал остана Google Nexus 6, който тази година е дело на Motorola. Както казах, годината бе много силна за Motorola и това е поредното доказателство. С изключително голям дисплей, което е малко странно за Nexus, шестицата е сред най-големите телефони, които може да си купите днес. Достатъчно ли е това за първото място ще кажете вие.