Yahoo обявиха официално във вторник, че всички около три милиарда акаунта на техни потребители са били засегнати от масивната хакерска атака през 2013 година. Първоначалното становище от миналата година бе, че само около един милиард акаунта са пострадали. Дори и при по-малката цифра, това е най-голямата хакерска атака в историята.

Напомняме, че през 2016 г. Yahoo излязоха с официална информация за претърпяна атака три години по-рано. Те увериха своите потребители обаче, че в откраднатите данни няма некриптирани пароли или други персонални данни, които да могат да бъдат разчетени.

Yahoo потребителите, които не са сменяли паролите си от 2013 г. до сега, получават имейли с подкана да го направят, а всички некриптирани въпроси за сигурност са били анулирани, за да не могат да се ползват за вход в системата.

Напомняме още, че бившият директор на Yahoo Мариса Мейър се отказа от финансовия си бонус за 2016 година поради случилото се, а адвокатът на компанията Роналд Бел подаде оставка. Към момента има задвижени 43 съдебни обвинения на потребители към Yahoo.

От това самата компания пострада и финансово — Verizon, които купиха Yahoo през юли, намалиха първоначалното си финансово предложение с 350 милиона долара след като информацията за атаката излезе наяве. Когато телекомът придоби Yahoo, той плати общо 4,48 милиарда долара за целия бизнес.

Официален говорител на Yahoo увери вчера, че в тези три милиарда акаунта се включват и много акаунти, които са създадени и отворени само веднъж, или никога не са ползвани.