Художествена интерпретация на пулсар

Ако ще пътувате някъде, където не сте били до сега, в повечето случаи вие разчитате на GPS, или Глобална система за позициониране (Global Positioning System). Благодарение на тази технология и сателитите, които следят вашето местоположение, вие няма да се изгубите. След като разчитаме на GPS за навигация на Земята, защо да нямаме и нещо подобно в космоса, за да знаем във всеки един момент положението си?

Разбира се, GPS няма как да бъде използван в открития космос, поради начина му на работа. Агенциите за космически изследвания пък разчитат на радио вълни, които да им казват къде се намират капсулите, сателитите и т.н. Тези методи обаче не са достатъчни, тъй като сигналът от тях закъснява (той се движи с крайна скорост – тази на светлината). В космоса имаме нужда от нещо по-добро. Група учени от Националната лаборатория по физика (NPL) и Университета в Лестър имат чудесна нова идея, която са публикували в журнала Experimental Astronomy. Тя се нарича XNAV (X-ray navigation, или рентгенова навигация).

За да може един космически кораб да използва XNAV системата, той трябва да е снабден с малък рентгетов телескоп, който да засича сигналите от три пулсара. Това са неутронни звезди, които се въртят около оста си изключително бързо и излъчват сигнали в рентгеновия диапазон като по часовник. Телескопът се синхронизира с атомен часовник (точно както GPS сателитите) и така може да определи позицията на капсулата в триизмерното пространство с точност до 30 километра.

Учените смятат, че системата им би била много полезна и ако се окаже успешна, съвсем скоро може да стане част от практически всеки кораб, изпращан в космоса. XNAV ще бъде тествана с мисията BepiColombo на Европейската космическа агенция (ESA) до Меркурий през 2018 година.

2 Коментари

  1. 🙂
    Венци, всъщност GPS ни позиционира в 4 измерения! Забравяш че се отчита надморската височина, и точното време в което си бил в дадена точка от 3-измерната повърхност на картата!
    😉

  2. Да, реално си прав. Знаейки точното време и измервайки позицията ти спрямо минимум 3 сателита, можеш да определиш мястото си в три измерения (къде си на картата, плюс надморската височина). Моя грешка 🙂

Comments are closed.