Xiaomi Redmi Note

Потребител на Xiaomi Redmi Note от Хонг Конг е открил, че смартфонът му тайно изпраща неговите лични снимки и съобщения до китайски сървъри.

Xiaomi Redmi Note е един от най-популярните смартфони на компанията. Устройството има 5.5-инчов 720p IPS дисплей, осем-ядрен процесор и 13-мегапикселова камера. Останалите характеристики на смартфона също не са за подценяване, но това, което кара устройството да бъде разпродавано за броени минути в момента, в който бъде налично в електронния магазин на компанията, е началната му цена от $129.

Ако информацията се потвърди, изглежда че имаме отговор за ниската цена на продуктите на Xiaomi, които съвсем наскоро изместиха Apple и се превърнаха във втория по големина производител в Китай. Според въпросния потребител всеки път, когато устройството му е имало WiFi връзка с интернет, смартфонът е изпращал снимки и текстови съобщения до сървър в Китай. Потребителят е изключил облачната услуга на компанията MiCloud, както и всички други приложения за синхронизация.

Xiaomi-Redmi-Note-connects-with-mysterious-Chinese-server

При по-подробно разследване проведено от интернет потребители се оказва, че IP-адресът на мистериозния сървър води до адреса www.cnnic.cn. CNNIC е „административна агенцията, която отговаря за интернет комуникации на подчинение на Министерството на информационната индустрия на Китайската народна република.“ Засега не е ясно дали това е изолиран случай и дали обхваща и останалите  продукти на Xiaomi.

Is-the-Chinese-government-spying-on-Xiaomi-Redmi-Note-users

Тревожното в случая е, че софтуерът, отговорен за предаване на информацията, е заложен на много ниско ниво в устройство. Потребителят е направил тест, като е root-нал смартфона си и инсталирал firmware, който няма нищо общо с компанията и въпреки това устройството е продължило да изпраща данни по идентичен начин.

По всичко личи, че става въпрос или за подла атака от страна на конкуренцията, или за действителна конспирация, която може да има огромни последствия върху репутацията и бъдещето на компанията.