xiamoi-linux-laptop-3

Възможността китайската компания Xiaomi да пусне на пазара лаптоп с Linux не се появява за първи път като слух. Миналата година в интернет изтекоха изображенията, които виждате в тази статия. Тогава се говореше за 15.6-инчов клонинг на MacBook Air, който на снимката е брандиран с оранжевото лого на Xiaomi. Говореше се, че той ще бъде с операционна система Linux, но нищо повече от това не се чу.

Сега отново в мрежата започва да се говори за това и много източници смятат, че лаптоп от Xiaomi е въпрос на време. Също така няма място за спор – той ще бъде с Linux. Bloomberg и Digitimes твърдят, че техен източник, близък до компанията, е потвърдил премиерата на Linux лаптоп от китайците за началото на 2016 година. Той трябва да бъде с екран от 15 инча, но странното е, че нищо друго не се знае – нито върху такъв Linux ще е базирана операционната система или пък какви ще са спецификациите. Единственото, което излиза от неназования източник е цената – 470 щатски долара, като това ще е в силен контраст с възможностите на машината. Дали отново става въпрос за някоя шега, или този път работите са сериозни, ще трябва да почакаме, за да разберем.

До тогава обаче в китайския онлайн магазин Banggood се появи страница с един Xiaomi ултрабук. Там лаптопът още не може да се купи, но можете да се разгледате спецификациите му и да се запишете, ако искате да получите известие, когато той излезе. Въпросните характеристики включват Inter Core i7 процесор, 8GB DDR3 оперативна памет и видеокарта GeForce GTX760M.

xiaomi-linux-laptop-2

xiamoi-linux-laptop-1

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS