Windows 10 Start Menu

windows 10

Насроченото за 30 септември събитие на Microsoft се състоя и, както се предполагаше, на него бе представена бъдещата платформа Windows 10. Да… Windows 10, а не 9, както си мислехме всички. Операционната система прави уникална смеска между използваемостта на Windows на големите устройства и touch screen плавността на мобилните устройства. Освен това 10-ката е много повече. В следващите редове ще видим какво ще предложат от американската компания за масовия потребител през следващата година.

Началото на презентацията беше точно в 20 часа българско време. Още тогава на сцената се качи Тери Майерсън с думите „Има милиард и половина души, използващи Windows днес.“ След това той заговори за това, че те ще се стремят да дадат възможност на потребителите си да използват техните услуги на повече устройства.

[rquote]“Новият ни Windows ще е изграден за един нов мобилен-cloud свят.“[/rquote]

Първо се започна с името. Със снимка на Бил Гейтс от преди години се оказа, че новата OS се казва Windows One. Това разбира се е шега и беше отхвърлено с усмивка. Както се подразбира от името на статията, Windows 10 следва timeline. Защо обаче е пропуснато числото 9? Остава да разберем.

Windows 10 ще върви на още повече устройства. От смартфони през таблети и лаптопи до PC и дори телевизори. На снимката по време на презентацията се забелязва дори конзолата на Microsoft, Xbox One. Каква всъщност е идеята? С една-единствена платформа ще могат да се управляват толкова много устройства и това ще позволи на всяко приложение да върви на всички тях. Разбира се, това ще стане, ако е направено качествено, а това се изисква от програмистите на Windows Store. Софтуерните компании ще могат по-рано да се запознават с всички новости, за да подготвят своите продукти. Също така Windows 10 ще е напълно съвместима със сегашните софтуерни приложения.

[lquote]“Windows 10 е нов подход за разделяне на корпоративните и личните данни на всички устройства.“[/lquote]

Всичко, което бе представено до момента, означаваше едно: новата платформа ще е най-мащабната, представяна от компанията досега. Последва демо за представяне на новия потребителски интерфейс. Джо Б. излезе на сцената за тази цел. Той предупреди, че това е още ранна версия, но все пак показва функционалността на операционната система. И така той заговори за таблетите и компютрите, задвижвани от Windows.

Windows 10 Start Menu

Както се предполагаше, Start Menu е налично тук. Той комбинира нормалното му излъчване в Windows 7 и Modern UI живите икони на Windows 8. Тук ще вметна, че в 8.1 потребителите получиха важна функция – desktop функцията се включваше автоматично, ако устройството няма наличен touch screen екран. Тук това също е налично.

[lquote]“Искаме потребителите на Windows 7 да са мислели, че са използвали Prius, защото Windows 10 ще им се стори като Tesla.“[/lquote]

Идеята на последното изказване е, че хората, научили се да карат, не искат да държат отново шофьорски курсове. Силно перефразирано, но е така. Затова при PC-тата Windows 7 UI ще е буквално наличен с малки козметични промени. Technical Preview 9841 е показаното по време на презентацията. С показването на няколко приложения бе обяснено и за Windows Store приложенията. Snap View ще е наличен и в новата платформа. Това беше демонстрирано чрез „Поща“ и „Note“. Modern UI приложенията ще продължат да съществуват и за PC, за да могат потребителите да използват техните мишки и клавиатури, но и да използват всичко, което са имали в движение.

Task View-то е променено. Изглежда по-семпло. Нов асистент ще предложи по-приятно преместване между отворените програми. Не е нещо огромно все пак, за да му обръщаме повече внимание. След това бе показан нов Command Prompt. С какво повече? Не мога да кажа. Единственото е използването на Paste с Ctrl + V.

От Microsoft казаха, че имат голям брой потребители на Windows 8, харесващи touch функциите. Затова оставят и доста от тях в новата операционна система. Windows Charm bar е тук без промени по него. Последва изгледът при таблет режима. В него се получава Windows 8 Modern UI заедно с разгънато Start Menu в лявата част.

Последната новост е започването на нова програма за програмистите. Ранната версия за програмисти ще е достъпна още на 1-ви октомври, а финално ще видим работеща Windows 10 за масовия потребител по-късно през 2015. Април месец на Build It конференцията на Microsoft ще бъдат представени повече неща, свързани с платформата. Надяваме се да видим малко повече. Например как ще изглеждат смартфоните с Windows 10? Или дори телевизорите? А какво ще стане с Cortana и няма ли да бъде вкарана в настолната версия на Windows?

Има още много неизвестни и се надяваме малко по малко да виждаме поглед над тях.