Преди време ви разказахме за проблемни USB Type-C кабели, с каквито можете да се сдобиете случайно или не чрез покупка от eBay, Amazon и други онлайн магазини. Опасността от използване на такъв тип зарядни за вашите джаджи се изразява в това, че те не са произведени от компанията производител на устройството ви и начинът им на работа може да доведе до сериозни проблеми.

Повечето USB Type-C кабели на пазара не са сертифицирани официално и за това и не са тествани – не може да не могат да контролират големината на тока и по този начин сериозно да увредят вашето устройство до ниво на неизползваемост.

USB Implementers Forum предлагат решение на този проблем – USB автентикация, която да се извършва при поставяне на кабел във вашия смартфон например. Идеята е да се извършва 128-битово криптиране, което да „проверява“ кабела и да установява дали той е безопасен. Това лесно може да се въведе при смартфоните чрез ъпдейт на техния софтуер. Също така всички нови USB Type-C кабели ще трябва да имат имплементирано това кпиптиране вътре в себе си. Добра идея е обаче потребителите да могат да включват и изключват тази автентикация от менюто, като по този начин да продължат да ползват свой стар кабел, който не е създаден по новата предложена технология.

Как ви се струва тази идея? Би ли могла да помогне в борбата със „злите“ несертифицирани USB Type-C кабели?