Съвсем скоро разбрахме, че от Universal работят по нов филм, който ще покаже историята на „Мумията“ (The Mummy, 1932 година с Борис Карлоф). Това е един иконичен герой, който плаши поколения наред, не само с другите филми от сагата, ами и с навлизането в поп-културата като цяло.

Работата по този филм е част от нещо по-голямо. Universal следват примера на Marvel – искат да рестартират цялата си поредица филми, като идеята е всички техни филми за чудовища да бъдат част от една вселена. Всяко чудовище ще има своя собствена екранизация, но вселената допринася с това че, евентуално в бъдеще може чудовищата да се обединят в един филм за някаква мега-продукция.

За кои чудовище говорим? Със сигурност, ако не сте гледали филмите, то поне сте чували за чудовището на Франкенщайн (също изигран от Карлоф), Мумията, Върколакът, Дракула, Невидимият човек (базиран на едноименния роман на Хърбърт Уелс), Създанието от черната лагуна, дори Фантомът от операта. Всички те са част от класическите, черно-бели хорър филми на Universal от началото и средата на 20 век, запомнени и до днес.

От студиото очевидно искат да направят нещо подобно на това, което използва Marvel, за да имат максимален успех. Наели са няколко сценариста, които работят по отделни филми от франчайза, като обаче всеки ще помага на другите за техните продукции. Потвърдените за сега сценаристи/режисьори са Ноа Хаули (телевизионният Fargo), Аарон Гузиковски (Затворници), Ед Соломон (Мъже в черно) и Алекс Кърцман (Трансформърс, Невероятният Спайдър-мен 2). Последният е нает точно за „Мумията“, първият от тези филми, който ще излезе – премиерата му е насрочена за 24 юни 2016 година. Следващият филм от поредицата ще види бял свят по някое време през 2017, като не се знае още за кое от чудовищата ще бъде.

Интересното тук е друго – от студиото няма да заложат на класическия (или дори модерния) хорър жанр, както много от нас се надяваха. Вместо това, ще видим екшън-приключенски филми, което според Дона Лангли (председател на Universal), би се харесало повече на зрителя от 21 век. По думите й,

Това, което имаме е невероятно наследство и история с тези чудовища. През годините се опитвахме да правим филми за чудовища, но неуспешно. Затова разгледахме една идея и избрахме нея – да оставим настрана хорър жанра и да прибегнем към по-екшън и приключенски ориентирани филми, действието на които да се развива в съвремието. Ще пренесем тези богати и комплексни роли в днешни времена, за да ги покажем на съвременния зрител.