uber-logo-vert

Uber е услугата, която със своето навлизане на българския пазар създаде доста оживени коментари сред потребителите. Някои от тях изразиха мнение, че приложението има реалната възможност да създаде неприятности на таксиметровите шофьори. Uber обаче по същото време срещна сериозни критики от коментар в New York Times.

ВИЖ ОЩЕ: UBER ЗАПОЧНА РАБОТА В СОФИЯ

В обширен материал с името „Не можем да вярваме на Uber” се разкриха някои неприятни факти за услугата. Посочи се случай, който разкри как един от директорите на Uber, без разрешение, е преглеждал пътуванята на журналист. Според Washington Post компанията не се притеснява особено да споделя лични данни, като в друг случай тя е позволила на бъдещ свой служител свободно да преглежда пътуванията на членове на семейство на известен политик.

Съобщение към потребителите в корпоративния блог разказва как Uber е позволила проследяването на потребители, които не са се прибрали вкъщи. По-късно този пост бе изтрит. Следенето на потребителите не се извърщва само от Uber, но компанията не се притеснява да разгласява чувствителна информация. Коментаторите смятат, че все повече потребители разчитат на услуги и социални мрежи за удобството, което предоставят, но обработката на лични данни, като местоположение, контакти и други, все повече се използват за таргетирана реклама и други комерсиални цели.
Uber се аргументират, че не са по-различни от другите цифрови компании, които имат подобни практики.

Компанията не е и без проблеми по отношение на своята идея. Съд в Мадрид официално забрани Uber, защото използва шофьори, които не са регистрирани като превозвачи. Според съдебното решение те също така подбиват конкурнцията със своите по-ниски цени. Подобно решение е взето и в Тайланд. В Делхи се забрани Uber, след като жена бе насилена от шофьор, но е много вероятно да се стигне и до забрана на услугата в цялата държава.