Изображение: Mashable
Изображение: Mashable

Микроблогинг социалната мрежа Twitter блокира неонацистки акаунт в Германия, след молба от полицията. Това е първият случай, когато Twitter се възползва от това право. Възможността да се блокират определени акаунти само в определени страни беше обявена от социалната мрежа още през януари, но досега такъв случай не е имало.

Акаунтът @hannoverticker принадлежи на неонацистка група, оперираща в Германия, и носи името Besseres Hannover. Групировката се следи за криминални прояви от местната полиция от 2009 година насам, защото нацистката пропаганда и идеология са забранени в Германия. Властите помолили Twitter да блокира акаунта и достъпа до него в Германия още през септември, но Twitter го направи чак днес.

“Групировката е опасна и всички акаунти в социалните мрежи трябва да бъдат спряни веднага.”, пишело в писмото до Twitter.

Днес главният адвокат на Twitter Alex Macgillivray е пуснал съобщение от своя акаунт, че @hannoverticker е блокиран.

Изображение: Mashable

Самият акаунт все още е достъпен извън Германия, а това е последното съобщение, пуснато от него:

Изображение: Mashable

Микроблогинг социалната мрежа падна под обстрел от защитниците на свободната реч в началото на годината, когато получи права да спира определени акаунти по искане на правителства. Въпреки това, Twitter продължава да се подчинява на местните закони и да изпълнява исканията на властите.

Трябва ли Twitter да блокира акаунти, които са неудобни за властите? Какво мислите вие?