В днешно време опазването на личните ви данни в киберпространството е нещо много важно и това важи с голяма сила както за компютрите, така и за смартфоните. Те се използват едви ли не от всеки и за всичко, включително за плащания и обмяна на всякаква информация, която попаднала в грешните ръце може да ви навреди.

За да се предпазите от всичко това, има много различни варианти – да криптирате устройството си, да използвате виртуална частна мрежа или пък да прибегнете към използването на Blackphone. Има, обаче, една компания, искаща да направи нещо подобно с нов телефон, който бързо ще започне да набира преднина като може би най-защитеният смартфон на пазара. И то не само софтуерно, ами и хардуерно. Става въпрос за предстоящия да направи дебют на пазара Turing Phone на мултинационалната компания Turing Robotic Industries Corp. (TRI)

Вдъхновени от работата на математика и шифровач Алън Тюринг, TRI смятат да дадат на света абсолютно сигурен телефон. Това е възможно поради начина, по който той работи. Благодарение на децентрализираната технология за автентификация – чрез нея Turing Phone разпознава други устройства от същата марка и позволява обмяната на каквито и да е данни помежду им (включително и лични такива), без опасност от изтичане на информация и попадането й в грешни ръце. Turing Industries са подобрили логиката на идентификационно базираното криптиране – master ключа и уникалния частен ключ за криптиране са предварително (и анонимно) вградени в телефона. Това звучи доста удобно за компании, при които има голяма обмяна на данни между служителите.

Не сме приключили с интересните неща. Освен всичко останало, Turing Phone е и много здрав. Той се явява първият Liquidmetal телефон. Направен е от едно парче Liquidmorphium – сплав от цирконий, мед, алуминий, никел и сребро, които заедно са по-здрави дори от стомана и титан. Сплавта е много устойчива и позволява производство с почти нулева загуба. Чрез облеклото си, Turing Phone ще бъде предпазен от счупване, надрасквания и каквото още се сетите. Нямаме търпение да му направим краш тест!

В крайна сметка няма обявени цени или точна дата на премиерата му, нито знаем каквото и да е повече за Turing Phone. Компанията производител, която е базирана в Сан Франциско и Шънджън, Китай обещава, че ще го видим това лято.

 

НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО ОТ SMART NEWS