Можем да ги очакваме в средата на 2025 година

Tesla сподели, че иска да започне производството на ново електрическо превозно средство за масовия пазар. То е известно с кодовото име Redwood. По план трябва да го очакваме в средата на 2025 г. Запознати описват модела като компактен кросоувър.

Компанията очаква да започне производството на своето следващо поколение EV в своя завод в Тексас през втората половина на 2025 г. То ще бъде последвано от Мексико и друга фабрика извън Северна Америка. Увеличаване производството на новото превозно средство би било истинско предизвикателство.

Какво искат потребителите?

Компанията отдавна разпалва апетита на фенове и инвеститори за достъпни електрически превозни средства и самоуправляващи се робо-таксита. Очаква се да навлязат по-евтини платформи за електрически автомобили.

Някои модели ще стартират със стойност от $25 000. Това ще им позволи да се конкурират с по-евтини автомобили, задвижвани с бензин. Също така ще представляват заплаха за по-достъпните електромобили, като тези произведени от китайската BYD (002594.SZ).

Първи на пазара

BYD изпревари Tesla като най-добрият производител на електромобили в света през последното тримесечие на 2023 г. Последната обяви, че превозното средство от следващо поколение ще доведе до нова вълна на растеж.

През 2024 г. темпът на растеж на обема на превозните средства може да бъде значително по-нисък от този, постигнат през 2023 г., тъй като екипите работят по пускането на автомобили от следващо поколение в Gigafactory Texas.

Празни обещания

Мъск вече обеща да построи кола за 25 000 долара още през 2020 г. Този план по-късно беше отложен, а сега наблюдаваме възраждането му. Най-евтиното предложение на Tesla към монета е седанът Model 3. Начална му цена в Съединените щати стартира от $38 990.

Мъск сподели, че е загрижен за въздействието на високите лихвени проценти върху потребителското търсене на скъпи стоки, като автомобили. Tesla изпрати заявки за оферти за модела Redwood до доставчици миналата година. Компанията прогнозира седмичен производствен обем от 10 000 автомобила. Производството ще започне през юни 2025 г.

Следващото поколение компактни превозни средства, отваря нов раздел. Това е един от най-дискутираните въпроси от инвеститорите на Tesla. Компанията работи върху два нови продукта с потенциал за комбинирани продажби от 5 милиона автомобила годишно. Дизайнът на колите и производствените техники са на първо място над всичко останало.

Платен превоз без шофьор 

През 2022 г. беше разгласено, че Tesla ще направи специално самоуправляващо се такси с футуристичен вид до 2024 г. Ръководители на компанията изложиха планове миналия март за намаляване наполовина разходите за превозни средства от следващо поколение, но не предоставиха времева рамка за стартирането. Все пак да не забравяме, че Tesla има опит в пропускането на целите си.

Производството на Cybertruck е забавено и се ускорява бавно, а началната му цена от $60 990 в САЩ е с 50% по-висока от рекламираната от Мъск през 2019 г.

Скъпи батерии

Печалбата от по-евтините електромобили ще бъде предизвикателство, като се имат предвид разходите за батерии, както и традиционните трудности при производството на качествени евтини превозни средства.

Tesla от следващо поколение, наречена NV9X, ще включва два или повече модела. Също така има план за производство на по-евтини автомобили във фабриката до Берлин. Едноименната компания се интересува от изграждането на фабрика в Индия за производство на по-евтини електрически автомобили. Производителят разполага с такива в Шанхай и Фримонт, Калифорния.