Снимка: Tesla

Преди време Илон Мъск обеща, че ще построи ферма от батерии в Южна Австралия и ще изпълни договора за по-малко от 100 дни, иначе на австралийци ще им излезе безплатно. Е, вече можем да съобщим, че системата е монтирана и готова за тестване. Мъск сподели радостната новина по-рано в Twitter.

“Поздравления за екипът на Tesla и южноавстралийските органи, които работиха толкова усилено, за да изработят и инсталират това в рекорден срок”, добавя още Мъск в своя туит.

През следващите няколко дни фермата от индустриални Powerpack батерии ще бъде подробно тествана, преди тя да бъде пусната в експлоатация на 1 декември. Важно е да отбележим, че това е най-голямата ферма от батерии за съхранение на енергия на света — капацитетът ѝ е цели 129 мегавата. С нея 30 000 домакинства няма да има нужда да се притесняват от недостиг на електрическа енергия.

Powerpack системата е изградена, за да съхранява добитата от вятърната ферма Hornsdale Wind Farm енергия. Вятърните генератори от своя страна са конструирани близо до Джеймстаун, Южна Австралия от френската фирма Neoen.

Премиерът на Южна Австралия Джей Уедърил (Jay Weatherill) сподели:

“Докато другите просто говорят, ние изпълняваме енергийния си план, правейки Южна Австралия по-самостоятелна и осигурявайки резервна и по-достъпна енергия за южноавстралийските граждани това лято. Най-голямата [система] литиево-йонни батерии в света ще бъде важна част от нашия енергиен микс и ще изпрати ясното съобщение, че Южна Австралия е лидер в областта на възобновяемата енергия.”

Напомняме, че Южна Австралия редовно има проблеми с електричеството. Летата там са много горещи и домакинствата изпитват недостиг на енергия, електроцентралите с изкопаеми горива затварят масово и цените на тока се вдигат… Илон Мъск се съгласи да построи ферма от батерии, след като с него се свърза австралийския милиардер Майк Канън-Бруукс (Mike Cannon-Brookes).