Ето какво се случва

Трдиградите са безсмъртни и мистериозни. Можете да ги замразите, нагреете, взривите, а те ще ви изумят с умения за оцеляване. Последните са по-различни от всеки друг организъм на планетата. Учените са доказали, че способността им да издържат на стрес отчасти се дължи на превръщането на вътрешностите им в гел. Механизмите зад този акт на метаболитно запазване все още не са изяснени.

Ново проучване, ръководено от изследователи от Университета на Уайоминг установи, че експресирането на ключови тардиградни протеини в човешки клетки забавя метаболизма. Това показва, как тези практически неразрушими безгръбначни могат да оцелеят при най-екстремни условия. Екипът се фокусира върху конкретен протеин, наречен CAHS D. За него вече е известно, че предпазва от екстремно изсушаване. Чрез различни методи изследователите демонстрират как CAHS D се трансформира в гелообразно състояние, когато е под стрес. Той запазва молекулите си защитени и ги предпазва от изсушаване.

Нови технологии

Освен толерантността към стрес, новите открития предоставят път за следване на технологии, съсредоточени около индуцирането на биостаза в клетките и дори в цели организми. Това може да забави стареенето и да подобри съхранението и стабилността. Тардиградите вече са доказали, че могат да оцелеят при горещи или ниски температури, при високи нива на радиация, които биха били фатални за хората. Те преодоляват дълги периоди без вода, която е толкова важна за живота. Могат да оцелеят дори в космоса.

Предишни изследвания разкриха впечатляващ брой трикове, които тардиградите използват, за да останат живи. Последните са изграждани в продължение на стотици милиони години.

Забавяне на метаболизма 

Учените са постигнали забавяне на жизнените процеси с помощта на CAHS D. Това може да бъде полезно и в човешките клетки. Когато тези протеини бъдат въведени в човешки клетки, те се желират и забавят метаболизма. Ако се поставят човешки клетки, които съдържат тези протеини в биостаза, те стават по-устойчиви на стрес, предоставяйки някои от способностите на тардиградите. Сега изследователите искат да разберат как да предадат част от тази невероятна устойчивост на нашите собствени клетки и тъкани. Това потенциално може да забави биологичното стареене и да помогне при лечения, при които безопасното съхранение на клетките при ниски температури е жизненоважно, като напр. трансплантации.

Ще са необходими още много изследвания, за да се използва този трансфер на способности. Някои от тях вече са в ход. Различни проучвания разглеждат дали тардиградните протеини могат да стабилизират важни кръвни продукти, използвани за лечение на генетични заболявания. Ранните признаци са обещаващи в няколко области, включително начина, по който протеините се активират интелигентно, когато е налице стрес от околната среда и се деактивират, когато не е налице. Когато стресът се облекчи, тардиградните гелове се разтварят и човешките клетки се връщат към нормалния си метаболизъм.