nexus2cee_Hawking5-blog-crop-1024x568_thumb

Вероятно няма човек, който не е чувал за световноизвестния учен Стивън Хокинг. Бившият Лукасов професор по математика страда от тежкото заболяване амиотрофична латерална склероза (АЛС), която до голяма степен го парализира. От 1985 г. той използва специален звуков синтезатор, който управлявлява чрез движението на лицев мускул. Системата е доста тромава и бавна за ползване, но от скоро има ново решение за справяне с този проблем.

ВИЖ ОЩЕ: BLACKBERRY PASSPORT Е С ПО-ГОЛЯМ ЕКРАН ОТ IPHONE 6

Последната модификация на личната му система е направена с помощта на експерти от Intel и SwifKey, които му позволяват да използва технологията за предсказване на текст от популярната виртуална клавиатура. Екип от компанията е подготвил специална версия, която е създадена, за да работи безпроблемно с неговата компютърна система. В паметта на речниците са добавени думи и изрази, които проф. Хокинг използва често, както и редица специализирани изречения и термини. Това позволява много по-бърза и точна комуникация, която улеснява живота му.

Екипът от SwiftKey установи, че тяхната разработка на практика е удвоила скоростта на писане и говор на учения. Проф. Хокинг споделил следното изказване пред репортери на The Telegraph: “Медицината не е успяла да ме излекува, затова разчитам на технологиите за комуникацията и живота ми. Разработването на тази система има потенциала да подобри живота на хората с увреждания по света. Тя също така улеснява човешкото взаимодействие и възможността да се прескочат комуникативните граници, които някога са съществували.“