Снимка: spacex.com

29.05.2014 г. – много важен ден за компанията SpaceX и бъдещето на космическите полети. Вчера Елън Мъск, главен изпълнителен директор на SpaceX (познат още и като основател на PayPal и Tesla Motors), даде пресконференция чрез livestream.com, където показа най-новата версия на космическия кораб Dragon.

Space Exploration Technologies е първата частна компания, с която NASA сключи договор за доставяне на провизии до Международната космическа станция, използвайки ракети-носители Falcon 1 и Falcon 9 и космически кораб Dragon. Въпреки че „драконът“ е проектиран, така че да може да пренася и до трима космонавти, това в момента не е практика. SpaceX само доставят провизии до ISS (Международната Космическа Станция), а пренасянето на космонавтите до там от доста време вече е поето от Руската Федерална Космическа Агенция (Roscosmos) – това става чрез космическия апарат Soyuz.

Новият кораб, който представи Мъск вчера обаче е проектиран така, че освен товар, да може да пренася и до седем човека. Нарича се Dragon V2. Основната разлика между стария и новия модел на Dragon е, че V2 вече не се нуждае от парашути за кацане (старата версия може единствено да бъде спусната с парашут в океана). Новият дракон има монтирани крака за кацане и много по-мощни двигатели – SuperDraco, които се задействат и намаляват скоростта на падане, за да може Dragon V2 да кацне почти навсякъде, върху краката си. Разбира се, парашутите все още са на лице от съображения за безопасност.

С новия кораб на SpaceX, Елън Мъск се надява да намали цената за излитане в космоса, поради наличието на повече места в капсулата и високото ниво на повторна употреба. За повече информация вижте записа от пресконференцията в следващото видео: