Учените генерират кислород от изкуствен лунен прах

Европейски изследователи работят върху система, която може да образува кислород от проби на изкуствен лунен прах. Възможността да се използват подобни ресурси е от изключитлно голямо значение за бъдещите заселници на нашия спътник.

Lomax

Lomax заедно с научни сътрудници на ESA , в момента работят върху прототип, който може да доведе до горепосочената крайна цел. Понастоящем изследователите тестват системата в лабораторията за материали и електрически компоненти на Европейския център за космически изследвания и технологии (ESTEC), който е базиран в Холандия.

Прототипът изглежда работи по предназначение, но са необходими някои корекции, за да го направят подходящ за използване на Луната. Един от недостатъците върху които се работи е високата температура. Въпреки че до този момент се използва изкуствен лунен прах, учените смятат, че подходът ще е успешен и в реална среда.

Истински проби

Пробите от лунен прах, известен като реголит, върнат на Земята след приключване на лунните мисии, се състоят от около 40 до 45 процента кислород. Учените се опитват да разработят техника, която може да го извлече.

Химически експерименти

Необходими са множество сложни химични процедури, които да извлекат кислорода от праховите частици. Това се осъществява по метод, наречен електролиза на разтопена сол. Той включва поставянето на реголит в метална купа с разтопена сол на калциев хлорид. Тя служи като електролит, загрят до 950 ° С. При тази температура реголитът остава в твърдо състояние. Преминаването на ток през него води до извличане на кислорода. Като бонус от този процес се получават и метални сплави.

Metalysis

Методът е разработен от Metalysis. Това е компания, базирана във Великобритания, която използва техниката за производство на метали и сплави. Lomax си сътрудничи с Metalysis и заедно използват концепцията на ESTEC.

Великобританската компания третира получения кислород като нежелан страничен продукт. Процесът трябва да бъде настроен така, че изследователите да могат да улавят и измерват всеки кислороден атом, извлечен от пробите. Към сегашния момент, системата отвежда кислорода в изпускателна тръба, но бъдещите варианти на обработка ще улавят и съхраняват този кислород в дългосрочен план.

ESTEC не третира металите като нежелан страничен продукт. В момента екипът разглежда различни начини за експлоатация на тези метали в лунна среда. Един от вариантите е превръщането им в съединения за 3D печат. Изследователите се надяват до средата на 2020 година да се сдобият с функицонална версия на процеса. Оборудвани с такова устройство, бъдещите посетители на луната ще могат да дишат малко по-лесно.

Нужен или опасен?

Лунният прах сега се разглежда като ценен ресурс. Но когато астронавтите за първи път отидоха на Луната, НАСА бяха изключително разтревожени от потенциалните опасности, които носи. Притесненията са били основателни. Последващи изследвания установяват, че прахът от лунната повърхност може да убие човешките клетки и да промени нашето ДНК.