Снимка: SpaceX

Ако утрешният полет на SpaceX успее, това ще се превърне в паметен ден както за компанията, така и за космическите полети като цяло. Защо? Защото утре SpaceX планират за първи път да изстрелят повторно вече летяла Falcon 9 ракета.

През последните пет години частната космическа агенция се бори да създаде т.нар. ракети за многократна употреба [reusable rockets; бел. превод]. До сега всеки един космечески полет е включвал ракета, специално построена за случая. След като тя полети, първото ѝ и най-важно за изстрелването ниво бива или изгубено, или контролирано разбито и унищожено в океана. Това прави космическите полети изключително скъпи, защото за всеки един се налага да бъде строена нова ракета. Но Илон Мъск иска да промени това със серията Falcon 9 — ракети, които могат да се върнат и да се приземят след като са отвели своя товар в космоса.

През последните две години SpaceX направиха общо 13 опита да приземят Falcon 9 ракети, като общо осем от тях бяха успешни. Сега, за първи път вече летяла ракета ще бъде изстреляна втори път.

На 30 март, утре, SpaceX ще изстреля втората си приземена успешно ракета Falcon 9 (първата е специална и стои на показ в централното управление на компанията). Тя бе използвана през април миналата година за отнасяне на провизии до Международната космическа станция. Между тях беше и надуваемият модул BEAM, който бе разпънат малко след скачването си.

Товарът по време на втория полет на въпросната ракета ще е сателитът SES-10. Компанията, която го притежава — Société Européenne des Satellites, базирана в Люксембург — ще го използва, за да предостави комуникационни услуги в Южна Америка. SES са били изключително настойчиви точно те да бъдат първите, които ще полетят на вече използвана ракета. Техен бе и първият частен сателит, изстрелян от SpaceX през 2013 година.

Повторният полет на втората приземена ракета на SpaceX е планиран за между 1:00 и 3:30 сутринта българско време на 31 март. Чакаме с нетърпение!