Снимка: SpaceX

Както вече може би знаете, SpaceX – частната космическа компания на Илон Мъск – има вече общо шест успешно приземени ракети Falcon 9 (пет от тях тази година). Идеята е тези ракети да бъдат повторно използвани и по този начин да дадат старта на нов тип космически превози – такива с ракети за многократна употреба. Преди време самият Мъск потвърди, че ще видим първото такова повторно изстрелване преди края на годината.

Ето че вече сделката за това е факт – световният сателитен провайдър SES потвърди на 30 август, че техен сателит ще е първият, който ще се възползва от идеята на SpaceX за намаляване цената на космическите полети посредством повторно използване на ракети. Сателитът SES-10, който ще обслужва части от Южна Америка, ще полети в края на тази година и ще бъде изстрелян с една от летялите вече ракети Falcon 9. По думите на технологичния директор на SES Мартин Халиуел,

“След като бяхме първата търговска компания за сателити, която се възползва от услугите на SpaceX през 2013 г., ние сме развълнувани отново да бъдем първият клиент на нова по рода си мисия на SpaceX с помощта на вече летяла ракета. Ние вярваме, че ракетите за многократна употреба ще открият нова ера на космическите полети и ще направят достъпа до космоса по-ефективен от гледна точка на разходи.”

SES се надяват SpaceX да успее да осъществи поне 30% намаляне на цената за изстрелване на сателит. При все, че в момента цената, предоставяна от компанията на Илон Мъск, вече е ниска (около 60 милиона долара), това звучи чудесно.

Остава да видим кога точно ще се проведе изстрелването, което беше първоначално планирано за октомври месец. Дали изборът на ракета за многократна употреба ще промени датата на мисията? Ще трябва да почакаме, за да разберем.