В петък компанията на Илон Мъск SpaceX успешно изстреля ракета Falcon 9, на борда на която се беше апаратът Dragon, пълен с провизии за Международната космическа станция (ISS). Повече от 3 тона материали вече са скачени със станцията, от които половината са масата на модулът BEAM, за който ви разказахме преди около две седмици. Това е първото успешно изтрелване на мисия до Космическата станция от страна на SpaceX, след избухването на тяхна ракета миналата година.

Скаченият апарат Dragon ще остане в орбита около месец, след което ще се върне на Земята с резултати от важни експерименти. По време на мисията обаче, се случи нещо паметно – SpaceX успешно приземиха първото ниво на своята ракета Falcon 9 на платформа в океана. Миналата година те опитаха същото, но бустерът се обърна точно в момента на кацане. Начинанието от началото на миналия уикенд е първото успешно приземяване на водна повърхност. Компанията любезно предостави кадри от кацането в своя YouTube канал:

По-долу можете да видите и няколко снимки от успешната мисия CRS-8. Повече винаги можете да разгледате в официалния профил на SpaceX във Flickr.

Изстрелването от петък е едно от множеството такива, за които SpaceX и NASA сключиха договор – Илон Мъск и компания ще правят периодични снабдителни полети до Международната космическа станция до 2024 година.

spacex-crs-8-photo-2

spacex-crs-8-photo-3

spacex-crs-8-photo-4