неделя, април 22, 2018
Начало Наука SpaceX се завръща успешно

SpaceX се завръща успешно

Нищо не може да спре Илън Мъск!

2016 беше почти добра година аз SpeceX с изявлението на Илън Мъск, че компанията му е на един сантиметър от разработването на “reusable rocket” (ракета, която може да се ползва повече от веднъж), за мисиите в космоса. Годината обаче стана лоша, когато през септември Falcon 9 се взриви на предварителните тестове. Проблемът се оказа изтичането на течен кислород от резервоара.

SpaceX обаче не се отказаха и тази година изстреляха друга Falcon 9, за да доставят 10 Iridium сателита в орбитата.

Falcon 9 успешно е кацнала на борда на безпилотния кораб на SpaceX, което е първото осъществено такова кацане. Мъск със сигурност много се гордее с това.

Компанията планираше да се върне в бизнеса на изстрелване на неща в космоса още през декември, датата обаче беше отложена за януари. През този период и в момента, SpaceX продължават да тестват сигурността на своите ракети и отново получиха оторизация от FAA. Лошото време обаче отложи нещата за вчера, когато ракетата най-накрая излетя.

Изстрелването е от изключително значение както за Iridium така и за SpaceX, както можете да се досетите. За Iridium това е първата стъпка за завършването на “съзвездие” от 70 и повече сателита в орбитата на Земята. Малко по-важно е за SpaceX обаче. Септемврийският инцидент доста накърни репутацията на компанията и загуби доверието на много партньори на SpaceX. Успеха на тази мисия обаче не означава, че всичко ще си е по старому. Ще трябва да минат още месеци, или дори години…

Засега обаче производителите на сателити изглежда имат доверие на SpaceX. NASA и други организации искат да станат партньори на частната компания.