Снимка: SpaceX

В неделя сутринта SpaceX приземиха поредната ракета Falcon 9, след като тя е полетяла в космоса. Въпросният полет, предназначен за Международната космическа станция (ISS) и пренасящ експерименти и запаси, бе първоначално планиран за събота. Проблеми с направлението на космическото возило обаче принудиха компанията да абортира 13 секунди преди излитане и да пренасочи старта за следващия ден.

Официално това е третата ракета, която частната космическа компания на Илон Мъск приземява успешно на твърда почва, като обаче е първата такава, която бива приземена през деня. При предишните две, които кацнаха на земя, това се случи през нощта. До тук общо SpaceX вече имат осем успешно преземени и запазени ракети, които скоро може да полетят повторно.

Поредният Falcon 9 излетя от платформа 39A в авиобазата на NASA Кейп Канаверал. Почти нищо не е летяло от там от 2011 година насам, след последната мисия със совалка на космическата агенция. SpaceX обаче взеха платформата под наем, за да започнат да изстрелват поне част от ракетите си от там. 39А е исторически комплекс — от там са излетели и голяма част от Apollo мисиите за Луната през 60-те и 70-те години.

Всъщност ракета на SpaceX трябваше за първи път да полети от платформа 39A още миналата година, но плановете на Илон Мъск бяха осуетени след експлозията на една Falcon 9 ракета в началото на септември.

По-горе можете да видите интересно видео, което показва моментът на приземяване, през погледа на дрон. Видеото бе споделено в YouTube канала на SpaceX. По-долу — самият Илон Мъск сподели в Twitter красива снимка на полетелия вчера Falcon 9.

Президентът на SpaceX Гуен Шотуел сподели наскоро, че компанията смята да започне да изстрелва ракети по-често — през 2017 можем да очакваме полети през около три седмици. Това ще рече, че е възможно тази година някой вече използван Falcon 9 да полети повторно.