Sony Xperia XZ срещу Sony Xperia X Compact – коя батерия е по-добра

0

През последните няколко години Sony се отличаваха от конкурентите с това, че потребителите можеха да избират между флагман в големи размери и такъв в малки. Това вече се промени, а с него и някои аспекти от визията и възможностите на телефоните. В момента японците предлагат Sony Xperia XZ като флагман, а Xperia X Compact е по-малък “братовчед”. Той идва с малко по-слаб хардуер, което е основната разлика.

2 дни е лукс, а на 3 започват да ти се смеят

Днес обаче няма да си говорим за резултати от бенчмарк тестове, а за живота на батерията. Това е нещо, което потребителите от доста време искат да се подобри. Всъщност, искаме го още от самото навлизане на смартфоните в живота ни под формата, която познаваме днес. Буквално за година или две хората забравиха за старите си телефончета в шкафа и започнаха да се разхождат с умни джаджи в джоба си, но никой не забрави колко много време можеха да изкарват старите пръчки. Имаше телефони, за които 10 дни живот си беше в реда на нещата. Днес 2 дни е лукс, а като кажеш, че телефонът ти издържа 3 дни, хората започват да ти се смеят.

Истината е, че в стремежа си да постигнат определена визия, производителите не могат да си позволят да слагат безумно големи батерии в телефоните. От друга страна са лимитирани от технологията на нашето съвремие. Всичко това ги кара да измислят разни трикове, които понякога са успешни, понякога – не толкова (няма да споменаваме имена).

Факт е, че в момента повечето модели предлагат капацитет между 1500-3000 mAh (в зависимост от класа и размерите). Колкото и старание да се полага, издръжливостта на моделите от едно време няма как да се достигне и затова се започва с леки трикчета, като бързото зареждане, безжично зареждане, външни батерии и т.н.

Не може всичко хубаво на едно място

Реално погледнато, нещата не са толкова прости. Всички искаме хубави дисплеи и мощност, а това си има своята цена. Издръжливостта зависи от много неща: като започнем от големината и вида на дисплея, през CPU, GPU, капацитет на самата батерия, качество на изработка и не на последно място, начина на употреба от нас самите. Виждате, не са едно или две неща и понякога всичкото това мрънкане от наша страна е неоправдано, защото в същото време искаме да си цъкаме яките игри.

Sony са се постарали да вкарат в двата модела доста добри батерии (изхождайки от характеристиките на моделите). Sony Xperia XZ предлага Li-Ion 2900 mAh батерия, а Sony Xperia X Compact има Li-Ion 2700 mAh. Преди да започнем със самите тестове, е редно да разгледаме и останалата част от параметрите на двата модела.

 Модел Sony Xperia XZ Sony Xperia X Compact
 Дисплей IPS 5.2 Full HD IPS 4.6 HD
 GPU Adreno 530 Adreno 510
 CPU Quad-core (2×2.15 GHz Kryo & 2×1.6 GHz Kryo) Hexa-core (4×1.4 GHz Cortex-A53 & 2×1.8 GHz Cortex-A72)
 RAM 3 GB RAM 3 GB RAM
 Батерия Li-Ion 2900 mAh Li-Ion 2700 mAh

 

Ясно е, че двата телефона са различни. Ние също не сме еднакви, но до голяма степен ползваме телефоните си за едни и същи дейности: говорим, пишем, ровим в интернет, гледаме клипове или играем игри. Кое повече и кое по-малко зависи от всеки индивидуално, но тези няколко дейности обхващат 90% от нещата, поне според мен.

И така, подложихме двата модела на няколко теста, за да видите сами кой е по-добрият избор за вас. Да, телефоните са различни класове, но и параметрите им отговарят на цената. Ако все пак се колебаете кой модел на Sony да си вземете, това съревнование може да ви помогне да решите.

Да започваме с тестовете

Идеята ми за тест беше да използвам телефоните в рамките на няколко часа и да видя как ще се справят в условия, близки до реалното всекидневие на всеки от нас. Първо заредих двата телефона до 100% и започнах да ги ползвам. Реших да започна с най-тежкото, а именно с игрите. В рамките на 15 минути разцъках една игра и резултатите бяха доста близки. Xperia XZ изразходи 7%, а X Compact 6%. След кратка почивка, която използвах за леко охлаждане на телефоните, преминах към ровичкането в интернет и гледането на клипчета. След още 15 минути за всеки от двата смартфона, Xperia XZ падна с още 3%, а X Compact с 2%. За финал оставих двата телефона да си поговорят сами за още 15 минути, с което допълнително включихме и радио модула в играта. При този тест Xperia XZ и X Compact се простиха с по още 2%.

 Модел Sony Xperia XZ Sony Xperia X Compact
 Време 15 мин 15 мин
 Web 3% 2%
 Разговори 2% 2%
 Игри 7% 6%
 Общо 12% 10%

 

В общи линии, консумацията лесно може да се изчисли оттук насетне, след като имате тези данни и си знаете сами за себе си какво и как ползвате. Разбира се, не трябва да забравяме, че по-дългото време за ползване означава и по-високи температури, които допълнително влияят на батерията. Хубавото е, че с Quick Charge 3.0 връщането на тези проценти става доста бързо и само за няколко минути може да качите едни 30-40%.

В началото споменах за факторите, които влияят на живота на батерията. Цялото това натоварване, добавянето на технологии за бързо зареждане и вероятната неправилна експоатация скъсяват живота на батерията многократно – особено прекомерното зареждане. За да спасят батериите от бърза смърт, от Sony добавят новата технологиите Qnovo Adaptive Charging и Battery Care. С тяхна помощ можем постоянно да наблюдаваме условията на батерията и регулираме потоците на зареждане, за да сведем до минимум щетите. Така например, ако зареждате телефона през нощта той ще се зареди до 90% и ще спре, за да добави останалите 10% малко преди да станете.

Qnovo-Adaptive-ChargingЗа финал имаме и STAMINA MODE, за който не веднъж съм казвал, че може да изцеди батерията на макс и да ви спаси в кризистни моменти. Режимът разполага с три нива за пестене на енергия, от които да избирате. Той ви ползволява да работите с имейл и да сърфирате, но ограничава източващите заряда функции като данни във фонов режим или GPS. Благодарение на STAMINA можете да добавите спокойно още няколко часа работа, което е много удобно ако сте на път.

Ревю на Sony Xperia X Compact

Ревю на Sony Xperia XZ

Ако излезем от рамките на тестовете, и двата телефона получиха своите индивидуални ревюта в Smart News, където може да прочетете повече за тях. Там също описахме как се държаха моделите в малко по-различни тестове, но като цяло и двата могат да издържат до 2 дни без много зор, стига да не прекалявате. Всичко останало вече са цени, лични предпочитания и нужди.