A6000

Всички обичат фотографията, в това спор няма. Всеки иска да може да прави добри снимки, без да има особени познания по фотография. Както и преди съм казвал, темпото, с което се развиват технологиите във фотографията, е доста бързо. Пример за това са всички компактни фотоапарати със сменяема оптика, които те карат да си зададеш въпроса „Как са събрали всичко това в това?“. Лично според мен те никога нямат да имат удобството на един голям и тежък DSLR, но това си е мое мнение. Имам много познати, които пък предпочитат нещо компактно и в същото време качествено.

[cquote]Стига свободни мисли, нека да продължим и с главния герой на тази статия – Sony A6000[/cquote]

Това хибридно апаратче, което eMAG ни предоставиха, ни хваща окото със своя ръбат ретро дизайн. Тези от вас, които следят тази сцена, веднага ще забележат прилика със серията NEX на Sony. На много места спрягат A6000 за наследника на NEX-6, не само заради визията, а и заради качеството на снимките. Макар на пръв поглед да изглежда доста ръбат, хванат в ръка е доста удобен. С батерията тежи само 344 грама, а ако добавим и китовия обектив 16-50 стигаме до 460 грама. Дизайнът е много изчистен и въпреки това от Sony са успели да извадят бързи бутони за почти всички важни функции, плюс опция и сами да си програмираме такива. Хареса ми идеята визьорът да е в най-лявата част, което дава възможност да се сложи по-голям дисплей.

Като споменахме дисплей е важно да отбележа, че екранът тук е 3 инча с 921К точки и, разбира се, има възможност за промяна на ъгъла му. Много се радвам, че движението е нагоре и надолу, а не както при някои апарати на Nikon настрани. Сега, заради малките размери, няма да може да го местите прекалено много, но от ситуациите, в които снимах, си е достатъчно. За феновете на цифрите, дисплеят се накланя малко повече от 90 градуса нагоре  и около 45 градуса надолу.

Нека да добавя и две думи за електронния визьор. Той е 0.39 инча с побрани в тях 1.44 милиона пиксела, което значи, че картинката е чудесна. При компактни апарати, които имат визьор,  винаги ми е било по-удобно да снимам през дисплея, но тук мога да кажа, че ми беше приятно и в двата варианта. Проблемът тук беше, че докато снимах през визьора, ориентирането с копчетата си беше голяма мъка, но както се казва – няма пълно щастие.

Ще обърна внимание на няколко функции, които в последно време срещаме при все повече фотоапарати в различните класове. За феновете на бързото споделяне на снимки мога да кажа, че A6000 има вграден Wi-Fi модул и NFC. Да си призная, така и не успях да си свържа телефона с фотоапарата, за да тествам, но предполагам, че ще е забавно. Почти съм сигурен, че някой скоро ще направи и директен фейсбук бутон при някое компактно апаратче ( ако вече няма, де ).

Мисля, че е време да преминем и към съществената част, а именно какво е качеството на снимките. Лично аз до момента не съм бил разочарован от Sony в това отношение. Снимал съм с NEX сериите и винаги резултатите са ми допадали. Признавам си, специално от A6000 нямах много големи очаквания и смятах, че на тъмно снимките ще са с доста шум. За апарат от този клас мога да кажа, че се справя повече от отлично. Разбира се, има още много какво да се желае, но за нещо толкова компактно е просто чудесно.

В корпуса на A6000 имаме на разположение 24.3-мегапикселов сензор. При сензора е използвана същата технология, както при Sony A7. Между пикселите на сензора е оставено почти никакво място, което позволява повече пиксели, съответно по-голям сензор, което пък ни води до по-качествена картина. Дори без опции като HDR, динамиката на кадъра е доста добра, дори при снимане към слънцето. За цветовете ще мина само с две думи – наситени и точни. Рязкостта е също на ниво като се има предвид, че китовият обектив не е нещо особено. Тъй като нямах друг наличен обектив, не мога да преценя дали автофокусът е на ниво, но поне мога да кажа, че с 16-50 беше бърз и точен. Имах само две ситуации, в които ме предаде, едната от които беше при слаба светлина, така че може да се преглътне.

[cquote]Дотук ще сумирам в няколко думи A6000 – лек, красив и с много възможности[/cquote]

Освен качествени снимки, A6000 прави и много добро видео. Цветовете при него са отново точни и наситени, но не на това искам да обърна внимание. При запис на слаба светлина, очакваният от мен шум го нямаше. Очаквах, че когато кача видеото на компютъра ми, там вече всичко ще си проличи, но не се случи. Явно от Sony доста са наблегнали върху тази нова технология, защото шумът си е приличен, можете сами да се убедите от видеото по-долу. То няма обработка, не е компресирано, но съм сменил звука по обясними причини 😛

Като наследник на толкова харесвания NEX-6, A6000 беше натоварен с много очаквания. Чудесното е, че повечето от тях са факт, дори мога да кажа, че има доста подобрения. А6000 е компактен фотоапарат с възможности на среден клас DSLR. Всички, на които го показах, бяха доста впечатлени, което говори само по себе си. Вярно, цената му в eMAG не е никак ниска, но както казах малко по-горе, няма пълно щастие. Може би някои от вас ще си помислят, че не съм споменал никакви минуси. Ами така е, лично за мен те са малко, а и стига само негативни неща сте чели в този интернет 😛

Сега можете да хвърлите и по един поглед на малката галерия от снимки във Flickr

Повече информация за Sony A6000 може да намерите в eMAG.