От години по научно фантастичните филми се появяват такъв тип устройства. Вместо да мъкнете купища папки с листове, което унищожава и природата, хващате един лек таблет, който лесно събира цялата информация, която ви трябва. Това е и идеята на новия електронен „хартиен“ таблет на Sony DPT-RP1.

Sony от известно време се опитва да извади хартията от своя бизнес. Електронният четец на Amazon може и да е най-известният в момента, но Sony са тези, които пуснаха електронното мастило за пръв път с Librie. Освен това опит за такъв таблет е имало и преди, DPT-RP1 е подобрена версия на оригинала DPT-S1.

sony_paper

DPT-RP1 е с подобен на своя предшественик 13.3-инчов дисплей, разликата обаче се крие в резолюцията – от 1200х1600 става 1650х2200. Екрана е значително подобрен и компанията споделя, че работата с електронната писалка е много по-лесна. Устройството е доста по-тънко, леко и бързо от DPT-S1. Дебелината на таблета, грубо казано, е колкото 30 листа хартия.

Sony са разработили и нова Digital Paper апликация за десктоп компютри, която прави конвертирането на уебсайтове и документи по-лесно в PDF формат и ги изпраща безжично до DPT-RP1. Устройството все още работи само с PDF файлове, така че няма как Kindle-а ви да бъде заменен от него скоро. Но все пак Sony са направили този таблет по-скоро за бизнес, за адвокати например или различни изследователи, които се опитват да намалят употребата на хартия.

DPT_RP1_008

Нещото, което е еднакво с DPT-S1, разбира се, е това, което всички са се надявали да се промени, а именно – цената му. Новият модел ще бъде пуснат в продажба в Япония на 5 юни за 80 000 йена или това са приблизително 687 евро. Sony ще се фокусират по-скоро върху масови продажби. Единични бройки също ще се продават, но няма да бъде толкова лесно откриването им в магазините на Sony.