skydio

Дроновете са една от областите на военните технологии, които се разработват усилено през последните няколко десетилетия. Едва ли някога ще предположите, че една от големите революции при технологиите за дронове ще се появи от малка и неизвестна компания. Тя се нарича Skydio и е създадена от трима приятели, които са се запознали в Масачузетския технологичен институт. Те демонстрираха дрон, който автономно лети над пространството, разчитайки единствено на сложни технологии за изчисленение на траекторията.

ВИЖ ОЩЕ: НОВА ТЕХНОЛОГИЯ МОЖЕ ДА ЗАМЕНИ СВЕТОФАРИТЕ И ДА УЛЕСНИ ШОФИРАНЕТО

Успехът на младата компания е в това, че тя се опитва да замени скъпи и сложни компоненти (лазерни системи, сонографи и камери за измерване на дълбочина) с по-прости такива. Skydio демонстрира малък летящ дрон, който използва две камери, записващи полета в реално време и предаващи го на малък компютър в корпуса. Не се използва никаква GPS технология за навигация, а анализ на пространството от видеото.

Устройството се справя учудващо добре, като се има предвид, че то безпроблемно избягва поставените препятствия. Технологията се нарича компютърно зрение и се използва също при изкуствения интелект. Сигурно в бъдеще ще има още по-впечатляващи примери за автономната работа на сложни машини, без да се употребяват сложни и скъпи компоненти.