Компаниите за електрически автомобили в Китай стават все повече и повече. Поредната такава е Singulato Motors, които спечелиха финансиране от 600 милиона долара от втора инвеститорска кампания. Китайското правителство стимулира разработките на автомобили с алтернативни източници на енергия и за стартъпи като Singulato има големи субсидии.

Общото финансиране за компанията на 42-годишния главен изпълнителен директор Шен Хайин е 700 милиона долара, като голяма част от тях идват от общината на град Тунлин в провинция Анхуей.

Първата кола, която Singulato смятат да пуснат в масово производство, е високопроходим автомобил в стил Tesla Model X. В началото компанията ще се възползва от фабрики за производство на автомобили на вече съществуващи компании, като има план и за построяване на собствена централа в Тунлин. Първата кола ще бъде пусната в края на 2017 или началото на 2018 година, като производството трябва да стигне 200 000 автомобила на година до 2020.

Главната цел на Singulato Motors е пазарът за автомобили сред младите жители на Пекин, Шанхай и Шънджън, където придобиването на обикновена кола е много трудно поради забраните за закупуване на автомобили, вървящи на петролни горива.