signal_iphone

След редицата разкрития за мащабната операция на американската агенция за национална сигурност и нейните възможности да следи и записва разговорите на милиони потребители в САЩ и по света, темата за сигурността на комуникациите ни става все по-популярна.

Новото приложение Signal предлага най-добрата защита на разговори от подслушване за потребителите на Apple iPhone. Приложението криптира и декриптира разговорите на самото устройство, а данните преминават през международна мрежа от сървъри, като дори създателите на софтуера нямат достъп до информацията. За разлика от мобилните оператори Signal не запазва и допълнителни „мета“ данни като кога и с кого е говорил всеки потребител.

За разлика от повечето софтуери за защита на лични данни, приложението е сравнително лесно за употреба. По подобие на Viber, телефонният номер на потребителя играе ролята на неговото потребителско име, което прави добавянето и откриването на други потребители много удобно. При първо стартиране приложението сканира телефонната книга и показва колко от контактите вече го използват.

Signal e дело на Whisper Systems, които в края на миналата година пуснаха аналогично приложение за Android на име RedPhone. Двете приложения използват една и съща инфраструктура и, разбира се, позволяват разговори между потребители на iOS и Android. Приложението е с напълно отворен код и всеки заинтересован може да разбере в детайли как точно работи. Създателите планират в бъдеще да добавят поддръжка и на криптирани кратки съобщения. Такава вече има за Android, но чрез отделно приложение – TextSecure.